2017. január 24., kedd

NEM AZ "ALTERNATÍV TÉNYEK" A VESZÉLYESEK, HANEM A SZABAD SAJTÓ KICSINÁLÁSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.01.24.


Alternatív tények. Ízlelgessük ezt a friss nyelvi leleményt, jó eséllyel importáljuk majd az USÁ-ból a fogalmat, miután a gyakorlati megvalósításával már jól állunk. Miről is van szó?

Röviden arról, hogy a Trump-stáb hazudott egy pofátlanul nagyot a narcisztikus főnök kedvéért, aztán amikor lebuktak, előálltak egy nevetséges védekezéssel. Sean Spicer szóvivőnek az első sajtótájékoztatóján sikerült kamuznia egy óriásit a beiktatási ceremónia résztvevőiről, azt mondta: “ez volt valaha a legnagyobb tömeg egy beiktatáson, pont.” Miközben a légifotók tanúsága szerint, illetve a washingtoni metrón utazók számából saccolva ez biztosan nem igaz. A metrós TÉNYEK: a mostani beiktatáskor 193000-en utaztak a környéken, a 2009-es beiktatáskor majdnem háromszor ennyien, 513000-en.

Spicer ordas hazugságát Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway próbálta megvédeni, egyszerre tündökölve nyelvújító és ideológus szerepben: a szóvivő alternatív tényeket közölt, mondta az NBC-nek egy kiabálós interjúban. Le lehet koccolni, nincs itt semmi látnivaló.

És rendben, a fél internet most az új elnökön és stábján röhög, de ez eddig sem zavarta őket, úgyhogy biztosan nyomják majd tovább a gázt a poszt-igazság és az alternatív tények szupersztrádáján. Ez a tendencia még Amerikában is ijesztő, pedig ott túlsúlyban van a szakmailag és morálisan is megbízható sajtó, ahol erőforrásokkal rendesen ellátva dolgozhatnak az újságírók a hazugságok valósággal szembesítésén.

Magyarországon viszont éppen ebben állunk egyre rosszabbul: szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha a kormánypropaganda szócsövévé silányítanak egy korábban hitelesnek számító hírforrást, vagy egyszerűen csak bezárnak egy-egy szerkesztőséget.Miközben például az orosz információs hadviselés, az összeesküvés elméletek gyártása és az álhírek terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Az újságírók és komplett szerkesztőségek hiteltelenítése, munkájuk akadályozása üzem- és kampányszerűen zajlik. Aki nincs velünk, amögött ott a háttérhatalom, a gyíkemberek, a Bilderberg-csoport, a szíriusziak. Te meg kattints ide: Magyarország jobban teljesít, Putyin egy szent, a C-vitamin pedig gyógyítja a rákot és “az univerzum gondolati energiája mindent áthat, a szeretet magas frekvenciáján rezegve.” Vérmérséklete szerint mindenki megnyugodhat vagy retteghet saját személyére szabott Facebook-visszhangkamrájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.