2017. január 21., szombat

ORBÁN HÁBORÚJA: FÉLAMATŐRÖK MIGRÁNSOK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILLA
2017.01.20.



Orbán Viktor imád háborúzni és most hadsereget is szeretne ehhez. Harcol Brüsszel ellen, csatázik a mitikus nagyságúra fújt Soros Györggyel, illetve az általa pénzelt idegen "ügynökökkel”, a háttérhatalommal, és még arra is jut ereje, hogy feltartóztassa az Európára törő migránsokat. Ennyi év kormányzás után világos, hogy a beígért konszolidáció sosem jön el, a Habony-stáb, a „gondolatminisztérium” újra és újra szállítja a rendszer fennmaradásához elengedhetetlen ellenségképet.

Harcban állunk, és csak a Fidesz, Orbánnal az élen képes megvédeni az országot
– harsogja minden csatornából az állami propagandagépezet. De amíg a miniszterelnök alantas érdekektől vezérelt szélmalomharcaihoz nem kell hadsereg, addig az Európába érkezők feltartóztatásához nagyon is. És Orbán itt kapott is egy pofont.
ELFOGYOTT A REGIMENTJE

A kormányfő a déli határkerítés építtetésekor szembesült azzal, mennyire elfogytak az országból a katonák: az építkezéshez közmunkásokat és rabokat is kénytelenek voltak bevetni, hogy időben felhúzzák a határzárat. Röviddel ezután, kisebb meglepetésre repült a székéből a honvédelmi miniszter, Hende Csaba is, pedig Orbán miniszteri szinten nem szívesen nyúl kormányához.

„Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő” – nyilatkozta Orbán egy évvel később a Katolikus Rádiónak. Ekkor már bőven tárgyalta a kormány a hadsereg tízéves fejlesztéséről szóló Zrínyi 2026 tervet, és arról is megszületett a döntés, hogy fokozatosan emelik a költségvetés hadi kiadásait: 2022-ig évente GDP-arányosan 0,1 százalékponttal.

Mostanra már az is egyértelműen látszik, miként duzzasztaná fel a kormány gyorsan a hadsereg létszámát: önkéntes hadtestet verbuválnának, nagyjából 20 ezer fővel. Ha a terv bejönne, akkor papíron csaknem megduplázódna a hadsereg létszáma, azt ugyanis 25 ezer fő körülire teszik. Igaz, ennyi katonából a legoptimistább becsléssel is csak 4-5 ezer fő alkalmas fegyveres szolgálatra. (Az előző számokon kívül az is kiderül az Index 2014-es elemző cikkéből, hogy a létszám mellett a hadsereg felszerelése is botrányosan gyenge állapotban leledzik.)

Az önkéntes hadtest ötlete azért lehetett befutó, mert Orbánék nem akarják visszaállítani a 2004-ben eltörölt sorkötelességet, így sok mozgástér nem maradt. A húszezres vállalás mindenesetre merész, egyelőre nem is tudni, mivel motiválná ilyen eredményesen a kormány az embereket, hogy jelentkezzenek önkéntesnek. Összehasonlításképp 2010-ben tizennyolc tartalékost tudtak volna mozgósítani árvízi védekezéshez, és a határvadászok toborzása is igencsak döcögős...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.