2017. január 20., péntek

ÖSSZEJÁTSZÁSRA ÉS CSALÁSRA IS GYANAKODNAK A 4-ES METRÓ KÖRÜL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.20.



Feljelentést tesz a kormány a 4-es metró ügyében, amelyben a gyanú szerint 170 milliárd forint köthető bűncselekményhez; Horváth András bődületes nagyságú adócsalásokról szóló bejelentése miatt viszont most ellene indult eljárás, de ez akár törvénytelen is lehet.

Ezekről ne maradj le!

4-es metró: a pályázat kiírója összejátszhatott a kivitelezővel (Index)

Kormányközeli üzletemberek házipénztárként kezelik az állami bankot (Átlátszó)
Matolcsy neje százmilliós üzletben strómankodhatott Matolcsynak (Magyar Narancs via Index)

Ha van 3 perced:

4-es metró: a pályázat kiírója összejátszhatott a kivitelezővel

Lázár János megteszi a büntetőfeljelentést ismeretlen tettesek ellen a 4-es metró ügyében az uniós csalásellenes hivatal jelentése alapján. Az OLAF szerint 170 milliárd forint lehet az az összeg, amely bűncselekményekhez köthető. A kivitelezési szerződéseket a közbeszerzés megsértésével, csalással kötötték meg, a pályázat kiírója gyakran összejátszott a kivitelezővel, mondta a miniszter, aki szerint Demszky Gábor, Atkári János és Horváth Csaba a főszereplők. (Index)

Kormányközeli üzletemberek házipénztárként kezelik az állami bankot
A kormány és az EU statisztikai hivatala vitatkozik róla, közpénzből-e, de röpködnek a milliárdok az állami Eximbanknál. Az ismertebb ügyek, mint Andy Vajna TV2-biznisze mellett hiteleznek kóser baromfifeldolgozót egy kormánybarát izraelita felekezet kezében, de többek között repülésszimulálásra, diósgyőri fantomkohóra és egy L. Simon László volt államtitkárhoz közeli agrárbizniszre is jutott. (Átlátszó)

Matolcsy neje százmilliós üzletben strómankodhatott Matolcsynak
Becsülhető áránál sokkal olcsóbban, 40 millió forintért privatizált Matolcsy György egy céget 2000-ben a felesége nevére. 2004-es házassági szerződésükben viszont Matolcsy Gyöngyi elismerte, hogy a részesedés valójában a férjéé volt. Ez a lap szerint felveti a közokirat-hamisítás gyanúját is, bár már elévült volna. A cég három év alatt több osztalékot hozott, mint amennyiért egyáltalán megvették. (Magyar Narancs via Index)

Törvénysértő lehet a milliárdos csalásokat bejelentő NAV-os elleni eljárás
Hiába gyűjtött zöld mappájában olyan iratokat Horváth András, amelyek szerinte óriási, eltussolt áfacsalásokat bizonyítanak, most ellene indult eljárás. A gyanúsítás sértheti a közérdekű bejelentőket védő törvényt, ráadásul rossz példát mutat: megfélemlíti és így elhallgattathatja azokat, akik korrupció ellen akár egyéni kockázatokat is vállalva fel akarnak lépni. Horváth András tragikomikusnak és koncepciósnak nevezte az eljárást. (Átlátszó, 444)

Indul az aláírásgyűjtés az olimpia elleni népszavazáshoz

Elindult a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő kampánya a budapesti népszavazásért, amivel visszavonatnák az olimpiai pályázatot, mert szerintük fontosabb célra kell a pénz. A kérdést eredetileg az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin adta be, miután sokadszorra már nem kaszálta el a Kúria vagy választási bizottság. A kormány a Lázár János szerint nem foglalkozik a mozgalommal, egy fideszes szerint az egész majd „csendesen az érdektelenségbe fullad”. (Index, Index)

Így maradhatott ki a volt MSZP-pénztárnok családi yachtja a vagyonbevallásokból

Piaci becslések szerint akár 80 millió forintot is ér az a katamarán, amely különböző cégeken keresztül Puch László családjának tulajdonában van és Horvátországban horgonyoz. A politikus elmondta, hogy a felesége vagyonnyilatkozatában – amely nem nyilvános – csak a vállalatlánc első tagját tüntette fel, a horvát cégeket és a hajót nem, mert a szabályok szerint csak a közvetlen érdekeltségeket kell bevallani, az áttelesen birtokolt vagyont nem. (Direkt36)

Ha van még két perced:

Igazi hungarikum a 18 millió forintos Széll Kálmán téri óra, amit már két nappal az átadása után javítani kellett és azóta is épp csak az időt mutatja rosszul. A BKK és a kivitelező egymásra mutogat. (Vastagbőr)

Bréking: valamit a becsültnél olcsóbban csinálhatnak meg a vizes vb-re
– igaz, a 12 milliós spórolás eltörpül ahhoz képest, hogy az egész beruházás hány milliárddal drágult az eredeti tervek óta. (Átlátszó blog)

Mészáros Lőrinc és családja több mint 1500 hektár földhöz jutott Fejér megyei földárveréseken – derül ki Ángyán József tanulmányából, amelyről Vágó Gábor beszélt az RTL Klubnak. (Átlátszó videó)

Annyira kevesen utaznak a felcsúti kisvasúton, hogy már csak hétvégén megy
, közben lassan Mészáros Lőrinc Disneylandjévé válik Felcsút. (HVG, 444)

Együtt már majdnem kétezer fősre duzzadt Rogán Antal és a bürokráciacsökkentést szorgalmazó Lázár János két minisztériuma. Előbbi a kezdeti 40-50-ről nagyjából 250 fősre nőtt. (Napi)

Nincs ipari méretű korrupció Magyarországon, hiszen tele az államkassza, érvelt Lázár János
. Az újságíróknak akkor kellett volna a korrupcióval foglalkoznia, amikor külföldiek nyertek állami megrendeléseket. (168 Óra)

Szép csendben megszűnt a nyomozás
egy számilliós mutyigyanús ügyben. (Magyar Narancs)

Egyelőre levette napirendjéről a Habony-közeli Lokál Extra terjesztését a dunaújvárosi közgyűlés. Az önkormányzat több mint hatmillió forintot fizetett volna, hogy a városban is terjesszék az ingyenes lapot. (Hír TV)

Donald Trump pénzügyminiszter-jelöltje
elsőre több mint százmillió dollárt és egy Kajmán-szigeteki cégben szerzett érdekeltséget felejtett el bevallani. (The Washington Post)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.