2017. január 12., csütörtök

SZEMBEKÖPI ÖNMAGÁT ORBÁN: KINYÍRÁSSAL FENYEGETI A CIVILEKET, KORÁBBAN BELŐLÜK ÍRTA A SZAKDOLGOZATÁT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Batka Zoltán
2017.01.12.


Olvasson durva libsi propagandát a civilekről! Szemelvények a 27 éves Orbán Viktor szakdolgozatából, amelyet a lengyel állampárt és az akkor kibontakozó civil társadalom konfliktusáról írt. 

"...a civil társadalom a kiharcolása után sem volt "adottságnak" tekinthető, abban az értelemben, hogy létezését ne kérdőjelezték volna meg. Minden egyes párt-Szolidaritás konfliktus értelmezhető olyan konfliktusként, amelyben a civil társadalom határának kiterjesztése, illetve visszaszorítása volt a tét."

- írta 1987 márciusában az akkor huszonhét éves Orbán Viktor az egyetemi szakdolgozatában. Az idézetből kitűnik: kemény vitának nézne elébe az éppen a civilek "kitakarítására" készülő miniszterelnök, ha szembe találná magát harminc évvel ezelőtti önmagával.

A fiatal, pályakezdő Orbán ugyanis érezhetően cseppet sem volt a civil társadalom ádáz ellenfele. Ellenkezőleg: az ELTE jogi karán a "Társadalmi önszerveződés mozgalom a politikai rendszerben (a lengyel példa)" - címmel írt munkájában részben az 1981-ben felszámolt lengyel Szolidaritás rövid történetét, illetve annak politológiai elemzését mutatta be, a mozgalmat pedig úgy értékelte, mint ami hozzájárult a civil társadalmi élet kialakulásához, illetve a "társadalom felszabadításához".

Így ha áttételesen is, Orbán dolgozata a civil társadalom kialakulásának az akkori lehetőségeit is latolgatja. 

Orbán műve kemény, tudományos szintű munka - egyébként messze meghaladja az átlagos egyetemi szakdolgozat színvonalát - a szerző, Orbán pedig érezhetően igen alaposan elmélyült a témában. Mit szépítsük, minden következetes, elvi liberális polcán kötelezően helye lenne Orbán Viktor dolgozatának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.