2017. január 12., csütörtök

TÉVESZMÉSEK FLÚGOS FUTAMAI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.01.11.



Két kört már futottak 1998-2002-ig, majd 2010-től 14-ig. Ez már a harmadik. Radnóti Sándor szerint 2018-ban is ők a befutók. A köztársaság nélküli elnök, a csornai Bronson még nem sütötte el ez évi rajtpisztolyát, de Polttal együtt nyeregben érezheti magát ő is, kinevezéseik lejárati ideje ugyanis túlmegy a következő voksolás időpontján. Ilyen nincs, de mégis van. A miniszterelnök mondja meg, hogy ki legyen a köztársasági elnök és a legfőbb ügyész. Pártkatonák mindketten! Velük és a gombnyomogató, parlamenti automata képviselőikkel együtt működik ez a hatalom.

Vigyázz, kész rajt! Kampány esztendő van! A téveszmések hada is készen áll. A paranoiás, félázsiai jobboldali populisták ragaszkodnak megalomániás elképzeléseikhez. A beteges, öndicséretektől hemzsegő, speciális nemzeti identitással hergelt, másként gondolkodókkal szembeni agresszivitás most új kommunikációs burkolatot kapott. A nyugodt erő hazug, nemzeti árvalányhajas képmutatását. A brexit és Trump féle lázadás évének meghirdetői vonzerejét. Figyeld csak őket, ahogy a médiában megszólalnak. Általában lassú, kimért, csöndesedett hangnemben adják elő tévhiteiket. A bizalmatlanság, a gyanakvás tükröződik tekintetükből, meg a félelem, attól, hogy mi lesz velük, ha esetleg veszítenek. Mint 2002-ben. De nem fognak, mert mi magyarok mindig is szerettük, tűrtük a téveszmékben fetrengőket, ahogy eddigi történelmünk is bizonyítja, bármibe is került az nekünk.

A téveszmék már csak ilyenek. Hordozóiknak sem tűnik fel, hogy betegek. Olykor logikusnak tűnő viselkedésükkel megtévesztik a szakembereket is, hát még a laikus, kevésbé vájtfülű tömegeket. Téveszmések, betegek akik ellenzékben népszavazást dübörögnek vizitdíj, tandíj és kórházi napidíj bagatell témakörökben, majd hatalomhoz jutva sorsdöntő kérdésekben megakadályozzák annak kiírását. Politikai szorongásuk érthető, a hatalom mániája megfertőzte őket, a ritka kivétel pedig lemorzsolódik. Ők a gyógyultak, de kevesen vannak ahhoz, hogy téveszmés társaikat is jobb belátásra bírják. Ángyánok, Fónagyok és Navracsicsok, meg Pokornik, ritkák közöttük, mint a fehér holló. De ők is cinkosokká váltak hallgatásukkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.