2017. január 25., szerda

TUDNI KELL LESZÚRNI A KARÓKAT A GYERMEK ÉRDEKEI MELLETT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.01.25.



Hazánkban a gyermekvédelmi rendszer működésével alapvető problémák vannak, ezt bizonyítja a rengeteg újságcikk, de bizonyítják az ombudsmanok jelentései is. A legfőbb probléma a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével van, ahol most már egyre inkább kézzel fogható a szakmai kompetencia hiánya. Mert a gyermekvédelem speciális területéhez nem elég a szociális szakirányú végzettség, ide több kell. Alapvetően kellene az is a jogalkotó részéről, hogy a különféle közigazgatási eljárásokat előíró törvényi rendelkezésekbe csempésszék bele a gyermekek jogairól szóló törvényerejű rendelkezéseket.

Ez ugyanis, napjainkban szinte az összes törvényből hiányzik. Az ún. „gyermekbarát” „igazság”szolgáltatás legfőbb problémája is alapvetően az, hogy a gyermekeket érintő közigazgatási eljárásokban senkit nem rendelnek ki, hivatalból a gyermekek jogainak képviseletére. Ily módon elmondható, hogy a gyermekeket érintő eljárásokban kizárólag a felnőtt résztvevők jogai érvényesülnek, bár, az övéké is csak részben.

Dr. Lévai Gábor ügyvéd úrral beszélgettünk. Az egyik speciális szakterülete a gyermekeiktől különélő anyák jogi képviselete a közigazgatási és bírósági eljárásokban. Azokat az ügyeket is felvállalja, amelyeknek mér többéves múltjuk van. Ám, amikor egy ügy hozzá kerül, hirtelen lendületet kap, és az anyák szinte azonnal élhetnek azzal a kapcsolattartási jogukkal, amelyeket az ügyvéd úr belépése előtt évekig gyakorolni nem tudtak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.