2017. január 24., kedd

ÚJ SZABÁLYOZÁS ÉS KIUTAK

KÖZMUNKÁS MOZGALOM A JÖVŐÉRT BLOG
Szerző: KMJ

2017.01.24.


Változások a közfoglalkoztatásban

A következő változásokról beszélgettünk a közfoglalkoztatás rendszerét illetően:

1. Béremelés

Januártól változott a közfoglalkoztatottak bére. A közfoglalkoztatási bér 3%-al, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 5%-al növekedett (bruttó 81 530 és 106 555 forintra). Mindeközben a minimálbér 15%-al nőtt, a garantált bérminimum pedig 25%-al. A kormány a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér közötti különbség növekedését azzal indokolta, (a bérolló további nyitását), hogy ez növelheti a közfoglalkoztatottak motivációját arra, hogy a nyílt munkaerőpiacon vállaljanak munkát. A változásokról itt olvashattok részletesebben.

A KMJ álláspontja: az elhelyezkedést a létminimum allatti közfoglalkoztatotti bér (amit a többség heti 40 óra munkára kap) nem segíti. Úgy gondoljuk, hogy a hatèkonyabb munkaügyi szolgàltatàsok és cèlzott kèpzèsi ès gyakornoki programok segítenèk az embereket. E mellett olyan területeken, mint a helyi ķözigazgatàs, a szociális ès kulturális szfèra, igèny lenne új munkahelyekre. Ha több támogatàst kapnànak az önkormànyzatok, a kulturàlis intèzmènyek, vagy a tàrsadalmi szervezetek, több embernek tudnànak legalább minimálbéren munkàt adni. A közfoglalkoztatàs jelenlegi rendszere sérti a munkavàllalói jogokat. Munkàra van szükségünk ès tisztessèges fizetèsre!

2. Utazási költség megtérítése

Új szabály 2017-től a közfoglalkoztatottak munkakereséshez kapcsolódó utazási költségének megtérítése! A foglalkoztatási főosztálynak (munkaügyi kirendeltség) meg kell térítenie a munkakereséssel kapcsolatos tömegközlekedési költséget a lakóhely és a foglalkoztatási főosztály között, illetve a foglalkoztatóhoz (állásinterjúra), amennyiben oda a hivatal közvetít ki. Települések között kötelező az útiköltség megtérítése, településen belül adható. A napi munkába járást viszont nem térítik meg. /2016. évi CXLV. törvény egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról - javaslat teljes szövege ITT olvasható/

Álláspontunk szerint fontos lenne, hogy ne csak a hivatal által közvetített álláskeresést, hanem azokat az utakat is térítsék meg, amikor a közfoglalkoztatott igazoltan maga keres állást. A problémára az kedvezményes jegyvásárlás lehetősége adna valódi megoldást. A KMJ szerint, mint álláskeresőknek, nekünk is szükségünk van a 33%-os utazási kedvezményre, álláskereséshez és a napi munkába járáshoz is! Ezért javasoltuk korábban, hogy a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülőkhöz hasonlóan a közfoglalkoztatottakra is terjedjen ki a kedvezményes utazás lehetősége. Erről itt írtunk.

Ennek a kedvezménynek a biztosítása nem példa nélküli, Pécs önkormányzata helyi rendeletében biztosította saját közfoglalkoztatottjai számára.

3. Képzések - kötelező a felajánlott képzések elfogadása

A 2016. évi CXLV. törvény a közfoglalkoztatottak számára közvetített képzésekkel kapcsolatban is változást hozott: „(13) A közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatás időtartama alatt köteles elfogadni az állami foglalkoztatási szerv által részére felajánlott, 25. § (2) bekezdése szerinti megfelelő munkahelyet, valamint a részére felajánlott, 14. § (1) bekezdése szerinti képzést.”

A KMJ álláspontja szerint a közfoglalkoztatási törvény és ez a módosítás is sérti az emberi szabadságjogokat. Minden embernek szabadon kell rendelkeznie arról hogy milyen tartalommal és feltételekkel vállal el munkát és képzést. A képzések minőségével kapcsolatban korábban voltak rossz tapasztalatok, így a mostani korlátozás kétségeket kelt bennünk. Azokat a hasznos képzéseket, amelyek valóban támogatják a munkaerőpiaci elhelyezkedést, az emberek szívesen, önként igénybe fogják venni. A kormány a rendszert megint a büntetés, fenyegetés eszközével igyekszik átalakítani.

4. Háromból egy: További korlátozásokat javasol a közfoglalkoztatás területén a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezek között szerepel a 25 év alattiak képzésbe terelése, amivel egyet tudunk érteni. Szintén jó iránynak tartjuk a további piaci elhelyezkedést segítő képzési és gyakornoki programok fejlesztését. Az NGM (és a VOSZ) azon javaslatát viszont, hogy három évente csak 1 évet lehessen valaki közfoglalkoztatásban, nem tartjuk rövid távon megvalósíthatónak (a tervekről Simon Attila nyilatkozott decemberben a Világgazdaságnak). Az ilyen korlátozást csak fokozatosan, és életkorra, egészségügyi állapotra és regionális sajátosságokra differenciáltan lehet bevezetni, mert ennek hiányában sokan maradnak jövedelem nélkül. Először azokat a programokat szeretnénk látni amelyek hatékonyan segítik a 45 év feletti korosztályt, a 8 általános iskolai osztályt vagy annál kevesebbet végzetteket, a GYES-ről visszatérő anyákat és a hátrányos helyzetű régiókban lakókat. Ezek hiányában csak a mélyszegénységben élők arányának további növekedése várható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.