2017. január 14., szombat

VAN-E TITKA A STRADIVARI HEGEDŰKNEK?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.01.14.



Azok az anyagok, amelyek arra szolgálnak, hogy védjék a híres Stradivari hegedűk fáját, adják egyedi hangját, összetételükkel tönkre is tehetik őket – írja a La Repubblica.

A tudomány már évtizedek óta kutatja, miért kedvelik a nagy zenészek a Stradivarit. A PNAS-ban megjelent egy tanulmány, amely kiderítette, hogy a hegedű bevonata aluminiumot, meszet, rezet, szódiumot, potassziumot és cinket tartalmazó folyadék, amelyben megmerítették a hegedű fáját. A cél a gombák és a szú eltávolítása volt, de amellett, hogy ez adta a hegedű különleges hangját, gyorsította fája bomlását.

A múltban leírt feltételezések között volt a lakk titkos formulája, egy kisebb jégkorszak, amelyet a fák átéltek és amely erősebbé tette molekuláris szerkezetüket.

A PNAS-ban megjelent tanulmány szerzőjének, a tajvani egyetem zenekedvelő idegorvos kutatójának, Hvan Csing Tainak az alaptézisét már 2007-ben kidolgozta Nagyváry József, a texasi egyetem biokémikusa. Az elképzelés módosított változata, hogy a keleti Alpokban kivágott juhar és fenyőfákat folyón úsztatták le a velencei lagunáig, ahol sós vízzel itatódtak át. Ezek a gyakorlatok ma már nem léteznek. Lehet, hogy ez adja a régi és a mai hegedűk hangja közötti különbséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.