2017. január 15., vasárnap

VITAMIN KOMMANDÓ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.01.14.



Tetszik a nevük: Vitamin Kommandó. A biciklisták civil szervezete, a Budapest Bike Maffia „gyors reagálású csapatát” hívják így. (De szívesen élnék olyan „maffia államban”, ahol csak ilyen maffiák virágozhatnak!) A Vitamin Kommandó már évek óta készít vitamindús ételeket, szendvicseket, és nyeregbe pattanva ki is szállítja hajléktalanokhoz, szegény családokhoz. Most, a dermesztő hidegben minden áldott este ezt tették, étellel segítve ki a túlzsúfolt hajléktalan szállásokat is.

Felhívásukra megmozdultak azok is, akik talán életükben nem ültek kerékpáron, de hoztak takarót, meleg ruhát, kenyeret, kekszet, kolbászt, uborkát, paprikát, gyümölcsöt. A törzshelyen már alig fértek el a szendvicset kenők, csomagolók.

Vitaminok nélkül nem élhetünk. És a hidegben nemcsak C-vitamin kell. Borzongató időkben sokunknak van szüksége némi „társadalmi vitaminra” is ahhoz, hogy erőnk, életkedvünk, reményünk feltámadjon. Kellenek a vitamin kommandók, amelyek újból meggyőznek arról: jó is lehetne ez az ország, ha hagynák. Sokat dolgoztak rajta, mégsem sikerült teljesen kiölni a szolidaritást. Belénk sulykolták, hogy aki bajban van, az csakis maga tehet róla. Megpróbálták a „politikailag korrekt” beszéd mellett az „erkölcsileg korrekt” cselekvést is kiirtani.

De most nagy dózisban kaptunk „társadalmi vitamint” az érzelmi fagyhalál ellen is. A többieket ugyan nem így nevezik, de jött sok „vitamin kommandó”, segítő kezdeményezés, hogy az utcán vagy fűtetlen szobában élőknek ne hűljön ki végzetesen a teste, nekünk meg ne hűljön ki végzetesen a szívünk.

Itt egy kávéház, ott egy sörbár jelentette be: fogyasztás nélkül is melegedhet náluk bárki, még ingyen teát is kap. Nem féltek, hogy a szegények majd elriasztják a jobb kabátú, jobb cipőjű törzsvendégeket.

Valaki elindította a „Szabadfogas” akciót, és az járványként terjedt tovább. Egy héten belül országszerte több mint 160 fogas jelent meg az utcákon: akinek felesleges kabátja, pulóvere volt, oda akaszthatta, hogy a fázók magukra vehessék. Klubok, üzletek, irodák nyitották meg kapuikat, a Caledónia és más éttermek több száz adag ételt főztek a rászorulóknak. Ha nem járatták volna le a NER-rel a szót, szívesen mondanám: egyfajta „nemzeti együttműködés” alakult ki, kicsiben. A szervezőket is mindenütt meglepte: mennyi adomány érkezik. Az említett „Budapest Bike Maffia” és egy vele szövetkező alapítvány hat nap alatt 2,8 tonna élelmiszert, 2400 takarót, 3 és fél mázsa meleg ruhát gyűjtött.

Most az ellenpont kedvéért azt kellene mondanom: a kormány pedig karba tett kézzel nézte. Ez nem egészen igaz: a szociális ágazat alulfizetett közalkalmazottai megtettek minden tőlük telhetőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.