2017. január 25., szerda

WELCOME TO BUDAPESTLAND! - AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG VÉGNAPJAI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.01.25.


A Fidesz hatalomcentralizációjának egyik legnagyobb vesztesei az önkormányzatok, amelyek lassan teljesen súlytalanná válnak. Ez a jelenség talán Budapesten a leglátványosabb. A magyar főváros, gazdasági súlyához képest, csak nevetséges mértékben dönthet fejlődésének irányáról. A kormány pedig egy jól tejelő Disneylandként tekint Budapestre, ahova nem kellenek infrastrukturális beruházások, lényeg a szép díszlet és a nagy sportlétesítmények.

Az önkormányzatiság végnapjai
Hosszú folyamat volt mire eljutottunk az önkormányzatok kivéreztetéséhez. Csakhogy a legfontosabb számot említsük: 2010-ben még 583 milliárd forint sorsáról dönthetett a fővárosi vezetés, ezzel szemben 2016-ban már csak 310 milliárdról. Persze tény, hogy a feladata is kevesebb a fővárosnak, hiszen az állam átvette a főváros egészségügyi és oktatási intézményeinek fenntartását, sőt nemrég már a korábban a BKK-hoz tartozó HÉV fenntartását is, legújabban pedig már pesti köztereket is vinne az állam.
Ugyanakkor az államosítások és a forráselvonások ellenére az állam sokszor mégis elvárja az érintett önkormányzatoktól, hogy valamilyen módon részt vegyenek az einstandolt intézmények költségvetésében. Például az iskolák klikkesítése után, a korábbi ígéretekkel szemben, az állam szolidaritási hozzájárulás formájában mégis csak pénzt várt az önkormányzatoktól, hogy abból finanszírozzák az iskolai étkeztetést. 
Más kérdés, hogy ezek az intézkedések mennyire voltak sikeresek, hiszen egy önkormányzat sokkal jobban ismeri a helyi sajátosságokat, nagyobb rálátása van a helyi emberek problémáira, mint a távoli minisztériumokban ülőknek. Ez az önkormányzatiság lényege, és a nagy népességű városok hatékony működéséhez éppen a helyi autonómia növekedésére lenne szükség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.