2017. február 12., vasárnap

A RIÓI OLIMPIA RÉMKÉPEI FOKOZHATJÁK AZ ALÁÍRÁSI KEDVET A BUDAPESTI JÁTÉKOK ELLEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Euronews
2017.02.11. 



Rezeg a léc, hogy sikerül-e összegyűjteni elegendő aláírást a budapesti olimpiáról szóló helyi népszavazás kiírásához, már csak egy hét van hátra. Lendíthetnek-e az aláírási kedven a szétrohadó riói olimpiai létesítményekről készített fotók?

Alig telt el fél év a 2016-os riói játékok óta, és használhatatlanná vált a pálya a híres Maracana Stadionban, a lelátókról székek ezreit dobták szemétre, az úszó számokat befogadó Aquatics Stadium medencéjében csak szivárgó csorgalékvíz rohad, homlokzata cafatokban lóg, elhagyatott számos más pálya és épület is.

Dollármilliárdok, nyersanyag és több ezer munkaórában mérhető emberi erőfeszítés veszett kárba tavaly Rióban, ahogy sokkoló az athéni lepusztult létesítmények látványa, a Szocsiban üresen álló épületek tömege, a Szarajevóban kihasználatlanul meredező romos pályák mementója is.

3000 milliárd forintra becsülhető, hogy mennyibe fog kerülni a budapesti olimpia, a költségek emelkedésével. Ez annyi, amennyit összesen egészségügyre és oktatásra költünk egy évben, miközben például 16 ezer nővér hiányzik a magyar egészségügyből, érvel a Momentum Mozgalom vezetőségi tagja, Orosz Anna, akivel szombaton beszélgettünk:

– Hol tart az aláírásgyűjtés?

– Az utolsó hivatalos összesítés a múlt vasárnapi, akkor volt 110 ezer aláírása a Momentumnak és a többi ellenzéki pártnak együtt (LMP, Együtt és a Párbeszéd is gyűjtenek aláírásokat). Legközelebb csak a jövő pénteken, az utolsó nap tudjuk megmondani, hogy összesen hányan írták alá a kezdeményezést.

– Az aláírási kedvet akarják fokozni azzal, hogy a hajrában nem teszik közzé naponta, hogy hol tartanak?

– Nagyon bizakodóak vagyunk, mert megint sokan jönnek. Úgy tűnik, hogy a végső lendület fokozhatja az aláírási kedvet.

– Rezeg a léc?

– Tudjuk, hogy mindenkinek az aláírása számít. Pár száz aláíráson is múlhat, hogy meglesz-e az elegendő érvényes szignó...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.