2017. február 23., csütörtök

A SZOTYI, AVAGY KEDVES ORBÁN-HÍVEK, MAJD MI GONDOLKODUNK HELYETTETEK

HUPPA BLOG
Szerző: IMHO
2017.02.23.


Nem tudom, hányadik kommentbe szaladok bele, amely azt boncolgatja – különböző stílusban és hangnemben –, hogy 266 ezer ember döntötte el a többség helyett a budapesti olimpia kérdését. Megrázó tartalom következik, csak az arra felkészültek olvassák.

A bevezető mondatban felemlegetett állítás/vád egyszerűen nem igaz. Kis gondolkodással (vö. működése az észnek, midőn valamire folytonos öntudattal gondol, midőn valamely tárgyat, dolgot minden oldalról meghány, vet. – Forrás: Szójelentése.com) összerakhatja akár idő-, akár logikai rendbe, mi történt, de ha erre nincs kapacitása, úgy időben, mint agyban, segítünk.

A Momentum aláírásgyűjtése NEM döntötte el az olimpia sorsát, NEM döntött senki helyett. Az olimpiával kapcsolatban azt mondhatjuk: az volt, ami: aláírásgyűjtés, a mozgalom további sorsát illetően vannak más ötleteim, de most nem ez a téma.

Szóval. Egy demokrácia érettségét nem az dönti el, hogy mennyire felelünk meg a kihívásainak, amikor a gangon ücsörgünk egy liter fröccsel, és snóblizunk a naplemente által narancsosra festett körfolyosói békében. Az nem ügy, bárki képes rá. Fröccsözni és snóblizni is láttam már olyanokat, akikről egyébként azt gondoltam, életképtelenek. Igazán akkor kerül a mérleg serpenyőjébe a dolog, ha előbukkan valamiféle téma, amely megosztja a népet.

Működő demokráciákban mód és törvény adta lehetőség van arra, hogy az istenadta szavazzon arról, mit szeretne vagy nem szeretne, ez erősen függ attól, hogy a furcsán feltett kérdéseket képesek-e egyáltalán értelmezni. Tegyük fel, hogy igen. A Momentum ezúttal élt a népre ruházott joggal (tehát: sem morális, sem törvényi szempontból nem vonhatók felelősségre), és behívta a népszavazás előszobájába az embereket. Tudniillik, csak akkor léphetnek be a szavazó szentélybe, ha elegen vannak. Mondjuk 138 ezren. Hangsúlyozom, ekkor szó sincs még döntésről, egyszerűen az van, hogy megfelelő számú aláírást kell begyűjteni ahhoz, hogy egyáltalán kiírják a népszavazást, és a kezdeményezések egy része ezen a ponton szokott elbukni. Sőt, van olyan is, amikor le sem tudják adni a kezdeményezést magát, mert idős asszonyok és kopasz verőemberek állják útjukat, de ez csak rossz filmekben történik így, és a világ sosem a vénasszonynak meg a sitteseknek drukkol. Ehhez képest még győzhetnek – mondom, ez egy szar film.

Na most, ez a Momentum-dolog, úgy tűnik, nem annyira bukott el ezen a ponton: némi segítséggel 266 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük, amit azt a fotók tanúsága szerint és a szabályoknak megfelelően le is adtak. Az ő szerepük ebben az olimpiásdiban véget ért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.