2017. február 13., hétfő

A TOVÁBBTANULÓ, NAGYKORÚ GYERMEK TARTÁSÁNAK ÚJ SZABÁLYAI

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: D. Tóth Krisztina Nóra
2017.02.12.


Az új Ptk. Negyedik könyve a Családjog (a továbbiakban Csjk.) címet viseli. A Negyedik Könyv XIII. Címe pedig a rokontartás szabályait tartalmazza. Előbb következnek a rokontartás közös szabályai (XX.fejezet), majd a kiskorú (XXI. fejezet), illetve a továbbtanuló nagykorú gyermek tartására irányadó rendelkezések (XXII. fejezet).

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásának szabályai az új Ptk-ban

A törvény a Csjt. koncepciójához képest külön fejezetben szabályozza a továbbtanuló nagykorú gyermek tartását. Jelenleg a Kúria (Legfelsőbb Bíróság) XXIX. számú Polgári Elvi Döntése rendelkezik a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról.

A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell. Az új Ptk. a tájékoztatási kötelezettség körében még arról is rendelkezik, hogy a továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíjfizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Az új Ptk. a XXIX. számú PED "szükséges tanulmányai folytatása" szóhasználata helyett a "szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása" megjelölést használja és elvárásként fogalmazza meg, hogy a továbbtanulni szándékozó gyermek az ezzel kapcsolatos szándékáról haladéktalanul tájékoztassa a szülőjét.

A jogszabály szerint – lényegében a XXIX. számú PED rendelkezéseivel egyezően - tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

Ahogy a XXIX. számú PED, úgy az új Ptk. is felsorolja azokat az eseteket, amikor a szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani. Ezek az esetek: a) a gyermek a tartásra érdemtelen; b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

A fenti okok és a XXIX. számú PED által felsorolt okok között részben átfedés van pl. érdemtelenség, illetve a szülő saját szükséges tartásának avagy a kiskorú gyermeke a tartásának a veszélyeztetése, mint kimentési ok. Azonban amíg a XXIX. számú PED csak annyit ír, hogy a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan, addig az új Ptk. bővebben kifejti, hogy mit is kell érteni ez alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.