2017. február 16., csütörtök

A VIZITDÍJ ELLEN SZAVAZOTT? NYUGODTAN ÉREZZE MAGÁT ÁTVERVE!

HVG HU 
Szerző: Révész Sándor
2017.02.15.


Napra pontosan tíz esztendeje annak, hogy el kellett kezdeni fizetni az orvosi vizsgálatokért. Ma már nem kell, mégis többet költünk az egészségügyre, mint akkor, az állam meg kevesebbet. A vizitdíj örökségét mégsem vállalja senki.

Ma lenne tízéves a vizitdíj.


A 300 forintos vizitdíjat 2007. február 15-től 2008. március 31-ig fizették, akik fizették.

Nem kellett vizitdíjat fizetniük a 18 év alattiaknak, hajléktalanoknak, tartós orvosi kezelésre szorulóknak, a legsúlyosabb betegségekben szenvedőknek, kismamáknak, sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésben részesülőknek, járványügyi, népegészségügyi ellátásban részesülőknek, meghatározott szűrővizsgálatokon megjelenőknek.

A mentesítések kb. kétmillió polgárt érintettek. További kb. kétmillió, szociális alapon rászoruló polgár járandóságát a vizitdíjra való tekintettel fölemelték évi tizenkét vizitdíjjal. Az érintettek nagy többsége ennél ritkábban vett részt vizitdíjas ellátásban, miután a tartós orvosi kezelésre szorulóknak eleve nem kellett fizetni.

A vizitdíj tehát csekély mértékben érintette a lakosságnak azt a nem egészen kétharmadát, amely nem tartozott a legrosszabb egészségi és anyagi helyzetben lévők közé.

A költségvetés számolt a vizitdíjakból és a kórházi napidíjakból befolyó, az egészségügyi intézmények és dolgozók bevételeit növelő, összesen kb. húszmilliárd forinttal. Az Alkotmánybíróság azonban úgy döntött, hogy ezek a költségvetési tételek nem érintik a költségvetést, ezért lehet róluk népszavazást rendezni. 2008. március 8-án a népszavazáson részt vevők 82,4%-a, az összes választópolgár 41,3%-a, összesen 3 321 313 ember úgy döntött, hogy az uniós tagállamok háromnegyed részével ellentétben Magyarországon ne legyen vizitdíj. Dr. Éger István 2007-ben azzal érvelt a vizitdíj ellen, hogy az megalázó annak is, aki adja, annak is, aki kapja. Európa nem tud róla, hogy orvosai, ápolói és betegei megalázott állapotban lennének. Dr. Éger kollégái tömegesen áramlanak oda, ahol vizitdíjjal alázzák meg őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.