2017. február 6., hétfő

AKIK NEM ADTÁK EL A SZABADSÁG IRÁNTI VÁGYUKAT SEMMILYEN BÉR- VAGY NYUGDÍJEMELÉSÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: H. Andrea/Róza néni
2017.02.06.


...Az egészségügyre éves szinten körül-belül 2.000 milliárd forintot áldoz mostanában pártunk és kormányunk. Ez a tervek szerint 2017-re alig éri el a GDP 5,5 %-át, míg 2006-ban ez az arány 7%-os volt (kösz a tippet, Mózsi bácsi).

Lássuk, mire futja 2017-ben az egészségügyre tervezett 2.059 milliárd forintból:
  • Táppénz, GYED, rokkantsági és rehabilitációs ellátások: 597 milliárd
  • Gyógyító-megelőző ellátások: 1.039 milliárd
  • Gyógyszertámogatások: 313 milliárd
  • Gyógyászati segédeszközök: 60 milliárd
  • Egyéb kiadások: 50 milliárd
A gyógyító-megelőző ellátásokra, vagyis az alapellátásra (háziorvos, védőnő, fogászat stb.), szakorvosi ellátásra és kórházi ellátásra jut összesen alig valamivel több mint ezer milliárd forint.

És mindez azért is, mert – akár tetszik, akár nem – szót fogadva a populista fideszes unszolásnak, nem akartunk vizitdíjat fizetni.

2016 márciusában a kórházi ágyak és a stadionok nézőhelyei közötti versenyben még a stadionok nézőhelyei álltak vesztésre, de már akkor jó esély látszott az eredmény megfordítására:

„Ha csak az új, 63 ezres Puskás meglesz, már végleg eldőlt a meccs, a kórházi ágyak csúnya vereségre vannak ítélve. És ha minden munka beérik, akkor ezek lesznek az arányok:

204 987 új szék, szemben a nevetséges 68 774 kórházi ággyal.”

A debreceni Nagyerdei Stadion vagy a Groupama Aréna (nem éves fenntartási, hanem csak) építési költségei egy Szent János Kórház méretű egészségügyi intézmény egy éves – csöppet sem luxus szintű – működési költségeit fedezhetnék, 12-14 milliárd forint körüli összegben.

Mennyi mindent lehetne megvalósítani, pótolni csak (!) 3.000 kidobott milliárdnyi pénzből?

Mennyit lehetne pótolni a rokkantak ellátására? Mennyi gyógyászati segédeszközre, kerekesszékre lenne elég? Mennyi rákos beteg gyógyszerét, halaszthatatlan kezelését lehetne biztosítani? Milyen feltételeket lehetne biztosítani a kórházakban? Mennyi fizetéssel lehetne itthon tartani az ápolókat, orvosokat? És még lehetne sorolni.

És lehet számolni, osztani-szorozni. Aki bármiben is érintett, az biztosan megteszi.

Magyarországnak nem az olimpia miatt kellene erősködnie, hiszen ebben is vannak máris jobbak, mint mi.

Mint ahogy vannak jobbak a demokráciáért való példamutató küzdelemben is: ott ahol a békés tüntetők (fiatalok, idősek, kismamák kisbabáikkal) virágokkal és meleg teával kedveskednek a rend őreinek és a gyermekeik jövőjéért aggódva, egyetlen ember hívószavára mindannyian himnuszra fakadnak. Ők még nem adták el a szabadság iránti vágyukat semmilyen bér- vagy nyugdíjemelésért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.