2017. február 20., hétfő

AZ IDEI EURÓPAI VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOS FÉLELMEK TÚLZÓAK

ALAPBLOG
Szerző: LOMBARD
2017.02.20.


AZONBAN EGY – MÉG NEM KITŰZÖTT – VÁLASZTÁS VALÓBAN AGGASZTÓ LEHET!

A nagy globális elemzőházak idei kitekintéseiben a választási félelmek uralták az európai eszközökkel kapcsolatos írásokat. A francia választások közeledtével napi szinten riogat a sajtó Le Pen esetleges győzelmével. Hollandiában a soron következő parlamenti választást egy eurószkeptikus párt nyerheti meg. Már Merkel újraválasztása sem biztos. A kötvénypiacokon emelkednek a perifériaországok állampapírjainak hozamfelárai a német kötvényekhez képest, növekvő feszültséget jelezve. Valóban a szétesés szélére kerül idén Európa?

Kezdjük a könnyebb kérdésekkel. Hollandiában nyerhetnek az eurószkeptikusok, de ez összességében nem jelent veszélyt Európára. Szó sincs arról, hogy a társadalom nagy része osztaná ezt a véleményt, éppen ellenkezőleg, mintegy húsz százalék gondolja csak úgy, hogy jobb lenne az EU-n kívül. Csak sok szétaprózódott konzervatív párt van, akik viszont együttesen messze többségben lesznek a parlamentben. Irreálisnak tűnik egy eurószkeptikus kormánytöbbség felállása.

Németországban csökkent Merkel támogatottsága, akire sokan Európa horgonyaként tekintenek. Azonban a kancellárasszony térvesztésének nyertese az a baloldali Martin Schulz, az Európai Parlament eddigi elnöke, aki több Európát szeretne, nem kevesebbet. Megengedőbb lenne a fiskális szigor tekintetében annak érdekében, hogy javuljon a növekedés a periférián. Még mindig Merkel pártjának a győzelme tűnik valószínűbbnek, de így is vennie kellene az üzenetet, hogy engedékenyebbnek kell lennie a jövőben a fiskális stimulus terén.

A média Marine Le Pen esetleges győzelmétől retteg Európában a francia elnökválasztáson. Sikere esetén megpróbálná kivezetni az eurót Franciaországból, visszatérve a frankra. Népszerűsége emelkedni látszik az elmúlt hetekben, a fogadóirodák mintegy 30% valószínűséget adnak a győzelmének. Túlzónak tűnik.

A francia elnökválasztás első fordulóját április 23-án rendezik, a másodikat pedig – ahova a két legjobban szereplő jut be – május 7-én. Az első fordulót a pollok szerint Le Pen megnyeri. A másodikban a versenytársa a konzervatív Francois Fillon (akit sokat gyengített a felesége körüli korrupciós botrány az elmúlt hetekben) vagy a független Emmanuel Macron lehet
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.