2017. február 10., péntek

AZ ILLIBERALIZMUS A VAK KOMONDORNAK KEDVEZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.10.



Miután Magyarország lerakta az illiberális állam alapjait, és ma már a fejlett illiberalizmust építi, Terikének egyre nagyobb esélye van arra, hogy átessen a vakkomondoron, és miután a sérüléseit ellátták, elfoglalja helyét – a vádlottak padján. Őt fogják felelősségre vonni.

Az illiberális állam ideológiája egységes eszmerendszert alkot. Minden mindennel öszefügg. A családon belüli erőszak nem jogsérelem, hanem a családon belüli nevelés legitim eszköze, amely nemcsak megengedett, hanem kívánatos is. Ismerjük a felcsúti apa esetét a fiával, akit megrugdosott, mert nem értett a szép szóból. Az ilyen családokból jönnek ki az olyan egészséges lelkű fiatalok, akik ezt a hagyományt továbbviszik.

De nemcsak a Fidesz politikusainak nőkről alkotott elmélete ismert, a szinglihordáktól Ákosig, hanem ismerjük Trump felfogását is arról, hogyan kell bánni a nőkkel. Putyin pedig a napokban írt alá egy rendeletet, amely eltörli, hogy bűncselekménynek minősítsék a családon belüli erőszakot. A gyerekeket és a nőket nevelési és fegyelmezési célzattal lehet és ajánlott is verni, különben elkanászodnak. Csupán súlyos sérülést nem szabad okozni, mert azért pénzbírság jár. Ahogy egy kecske seggberugásáért is, ha a kecske megsérül.

Mindez egy szemléletet tükröz. Az erőszak, a másik ember méltóságának, jogainak semmibe vétele nemcsak a családon belül, hanem az állam keretein belül is érvényes és legitim eszköz. Az illiberalizmus lényege éppen abban áll, hogy megfosztjuk a másik embert alapvető jogaitól és a családi vagy állami tekintély önkénye alá rendeljük. Az illiberális vezető a nemzete atyja, nemzete a családja, és úgy bánhat vele, mint Terikével.

Így esnek át a komondoron a civilszervezetek, a kritikus sajtótermékek, a kulturális szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek, amíg meg nem tanulják, hogy ki az úr a háznál. El kell kapni a pináját, és azt csinálhatsz vele, amit akarsz. Ezt tekinthetjük az illiberális filozófia jelmondatának is, mert teljes mértékben kifejezi a lényeget, hogyan kell bánni az emberekkel. A letűnt liberális korszak korcs és erkölcstelen embereket nevelt, mert jogokat adott azoknak, akiknek nem jogra, hanem pofonvágásra lett volna szükségük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.