2017. február 1., szerda

AZ ISKOLA NÉLKÜLED NEM JUT AZ EGYHÁZ KEZÉRE!

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Mráz Attila
2017.02.01.



A Kormány terve a közoktatás kiszervezése az egyházaknak egyre növekvő mértékben.
A világnézetileg semleges oktatás biztosítása az állam kötelessége.

Szülőként Te is tehetsz érte: mindig a szülők döntése is, hogy egy iskola egyházi fenntartásba kerül-e.
Ha nem tetszik, hogy egyházi kézbe kerül az iskola, szervezkedj: lehet, hogy más szülőknek, tanulóknak sem tetszik, együtt pedig ti dönthettek! Ebben segít új 1x1-ünk.

Rozi meglepődött, amikor gyermekének, aki a falubeli egyetlen állami általános iskolába járt, szeptembertől hittant kellett tanulnia. Az osztályközösség tavaly még szépen feldíszítette a termét, de az idei félévi fogadóórán már azt látta: a terem csupasz, fehér falait most egyedül vallási szimbólumok tarkítják. A lányára, akinek a magatartására korábban egyetlen tanár sem panaszkodott, a forró indián nyár közepén rászóltak: miért ér véget a szoknyája térd körül? Aztán: miért festi a körmét? A rászólást intő követte, majd fegyelmi határozat. ("Benne volt a házirendben is, nem tetszettek olvasni?") Fellebbezni az Egyházhoz lehetne, a család inkább rájuk hagyta. Rozi és lánya tehetetlenül álltak, és csak azt kérdezték: hogyan lehetséges mindez egy állami iskolában?

Természetesen: sehogy. A szülők egy része épp ezért íratja állami iskolába gyermekét. Ennek ellenére a fentiek Veled is pontról pontra megtörténhetnek, akkor is, ha korábban legjobb meggyőződésed szerint állami iskolába írattad a gyereked. A magyar állam ugyanis egyre több iskolát szervez ki az egyházaknak – a gyerekeddel együtt. Nem elszigetelt jelenségről van szó. Az EMMI büszkén hangoztatja, hogy az utóbbi időben "jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma". A növekedés egy része nem annak köszönhető, hogy a szülő vagy tanuló szabadon úgy döntött, egyházi iskolára vált, noha a környékén lett volna állami iskola is. Ezzel a döntéssel nem is lenne semmi probléma: a szülő, illetve a tanuló joga egyházi iskolát választani. Csakhogy sokszor nincs miből választani.

"Jó keresztényt nevelni"

Az egyházak növekvő jelentősége a közoktatásban részben ugyanis annak köszönhető, hogy egyre több kistelepülésen valamelyik egyház átveszi a település egyetlen állami iskoláját, nem hagyva a továbbiakban érdemleges választási lehetőséget a szülőknek, gyerekeknek. Ilyenkor tehát nem a kínálat bővül. Ellenkezőleg: az egyetlen lehetőség vész el, hogy a szülő lakhelye közvetlen közelében világnézetileg semleges iskolába járassa a gyerekét. Számos szülő találja tehát magát Rozi helyzetében: a gyerek hiába jár ugyanoda, mint egy éve; az iskola már nem állami, hanem egyházi lett, annak minden következményével együtt.

A kormányzat egyértelműen támogatja ezt. Miközben köztudomású az állami közoktatás alulfinanszírozottsága, az EMMI egy hónapja több, mint 54 milliárd forintot különített el az egyházi iskolák megerősítésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig nem hagyott kétséget a világnézetileg semleges oktatást felszámoló szándék felől: a közoktatás feladata szerinte elsősorban "jó keresztényt" nevelni a tanulókból. A miniszter szerint tévedés, hogy az oktatásnak világnézetileg semlegesnek kell lennie. Szerinte a Rozihoz hasonló helyzetbe kerülő szülőknek és tanulóknak tűrniük kell. Szerencsére az Alkotmánybíróság egy 1993-es határozata szerint a miniszter téved: a világnézetileg semleges oktatás lehetséges, és az államnak ezt mindenki számára biztosítania kell.

Az egyház kezébe a Te kezeden át kerül az iskola:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.