2017. február 27., hétfő

BEREK KATI NAGYSZERŰ SZÍNÉSZNŐ ÉS TISZTESSÉGES EMBER VOLT

HUPPA BLOG
Szerző: Mészáros Márta
2017.02.27.


Nagyszerű színésznő és kiváló, tisztességes ember volt – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Berek Katiról Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró. A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze életének 87. évében, hosszan tartó betegség után vasárnap hunyt el.

“Egy rendkívül érdekes jelenség, dinamikus és különös egyéniség volt, tele temperamentummal és őszinteséggel. Nagyon szerette a szakmát, mindenkinek segített” – idézte fel a Kossuth-díjas filmes, aki a legendás 25. Színház vezéregyéniségeként ismerte meg Berek Katalint. Hozzáfűzte: a nincstelen családból származó színésznő hűséges maradt az egyszerű, szegény emberekhez, járta az országot, mindenütt fellépett és tanított.

Berek Kati játszotta a főszerepet Mészáros Márta Örökbefogadás című 1975-ös drámájában, az első magyar filmben, amely megnyerte az Arany Medvét a Berlinálén. Mint fogalmazott, az európai filmművészetben akkor kezdett megfogalmazódni, hogy “a nőnek szabad szabadnak lenni”. Addig a berlinihez hasonló nagy fesztiválon még sosem nyert női rendező.

“Berek Kati igazi drámai színésznő volt, éles, nagy gesztusokkal … Létében, fizikumában volt egyfajta szabadság. Érezni lehetett, hogy ez egy szabad nő. Ez viszi magával a szabadságot, ezt nem lehet megalázni, tönkretenni, bántani, mert visszaadja” – emlékezett vissza.

Elmondta azt is: először félt, hogy a színésznőben nem lesz meg az a titokzatos belső felszültség, amit keresett filmjéhez, és hogy a színpadhoz szokott művésznő nem fog tudni nagy, széles gesztusok nélkül játszani. A próbafelvételek után viszont már biztos volt benne, hogy Berek Katalin csodálatos választás volt.

“Nagyon elegáns nő volt fizikailag és szellemileg is. Rendkívül olvasott és művelt volt. Passzolt hozzá a szerep, mert sok szomorúságot átélt. Nagyszerűen játszott” – fűzte hozzá, kiemelve, hogy Berek Katalin remekül illett az intézetből szökött lányt alakító Vígh Gyöngyvérhez.

“Mindkettejükben volt magány és szomorúság, de nem rossz szomorúság. Harcosok voltak” – jegyezte meg Mészáros Márta, aki kitért arra is: Berek Katalin később, betegsége idején is nagyon küzdött. A rendező hozzátette, nagyon örül annak, hogy a filmeknek köszönhetően Berek Kati arca örökre megmarad
.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.