2017. február 13., hétfő

BORDÉLYHÁZ, SIKKASZTÁS, KASZINÓK: A TRUMP CSALÁD ÚTJA A CSÚCSRA

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.02.13.



A Trump család történetét feldolgozó, Ismerje meg a Trumpokat: a bevándorlótól az elnökig című dokumentumfilm olyan, mintha a Keresztapa vagy a Nagymenők történetét magyaráznák történészek és archív felvételek. Az amerikai álom és a bűn egy fantasztikus sikertörténetté áll össze, ahol a gátlástalanság és a korrupció építi ki az utat a mesés gazdagság és a hatalom felé.

A filmet Trump beiktatásakor vetítette a brit Channel 4, angolul itt lehet megtekintetni:

A történet 1885-ben indul, amikor Friedrich Trump, a mostani elnök nagyapja 16 évesen megérkezik New Yorkba, a németországi Kallstadtból. A nevét akkor még Trumpf-nak írták, egy szót sem tudott angolul, és egyetlen bőröndben elfért mindene.

Borotvált, futtatott, kopasztott

Borbélyként helyezkedett el, majd hat év után spórolt pénzén vett egy vonatjegyet, átutazta Amerikát, és Seattle-be költözött, az USA észak-nyugati részére, ahol a vadnyugati világ utolsóként tartotta magát. Szerencséjüket kereső gyanús alakok özönlöttek akkoriban a környékre. Friedrich Trump a város vöröslámpás negyedében nyitott fogadót, ami kocsmaként, étteremként és bordélyházként is működött.

Friedrich Trump akkor csinálta meg a szerencséjét, amikor a Kondike folyó partján, északon a hegyek között kitört az aranyláz. Otthagyta Seattle-t, és vendéglőt nyitott a Döglött Ló Ösvény mentén: ez volt az a meredek szakasz, ahol az aranyásók lovai sorra döglöttek meg a cudar hegymenetben. Trump kis fogadója többek között a döglött lovak húsából készített burgereket szolgálta fel. A környéken egyáltalán nem volt konkurenciája, az üzlet nagyon bejött. Az elején sátorban főztek, a végén kétszintes fogadója lett, kurvákkal, szerencsejátékkal és melegkonyhával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.