2017. február 26., vasárnap

CSEPEL A RÖVIDEBBET HÚZZA, A BUDAPESTIEKKEL EGYÜTT BŰNHŐDIK?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Sztojcsev Iván (HVG)
2017.02.26.


Mindig is 55 ezres atlétikai stadiont szeretett volna Csepelre? Nincs miért aggódnia, hiszen a kormány megígérte: a beruházás akkor is megvalósul, ha nem lesz olimpiánk. Új híd és szélesebb autópálya is lehet, sőt, épülhet szlalomkajakpálya is, ha nem csak trükköztek a költségekkel a pályázatban.

Nem kell félni a budapesti olimpia költségei miatt, hiszen a legtöbb beruházás akkor is megvalósul, ha nem mi kapjuk meg a rendezési jogot – összeszámolni is nehéz volna, hányszor nyugtattak mindenkit ezzel a szervezők. Persze mindez arra is tökéletes módszer volt, hogy több százmilliárd forint elköltését ne az olimpia árába számítsák bele. Most, hogy eldőlt, nem nálunk tartják meg a játékokat 2024-ben, itt az idő átnézni, mi mindenről ígérték, hogy akkor is elkészül, ha szó sem lesz budapesti olimpiáról:

Például atlétikai stadion mindenképp épülne a Csepel-sziget bejáratához, már ha komolyan vehetjük a kormány ígéreteit. De ugyanígy megépülhet egy 20 ezer fősre tervezett teniszcentrum, vagy az új Nemzeti Lovas Központ. Minderről a Kemény Ferenc sportfejlesztési programban határoztak. Ebben a tervben összesen 11 olyan fejlesztést soroltak fel, amelyekre papíron nem az olimpia, hanem a magyar utánpótlás- és a szabadidősport igényei miatt van szükség, így olimpia nélkül is elkészülnének, ráadásul már 2022-re. Az ötlet kritikusai szerint persze valójában nincs másról szó, mint hogy a legalább 200 milliárd forintos építkezéseket ne az olimpia költségei között számolják el, így megfeleljünk a NOB gazdaságossági reformjának.

A Kemény Ferenc program tervezett létesítményei


- Budapesti Xtrém Szabadidő Park, Csepel

- Dunai Evezős Központ, Ráckevei Duna-ág, 8 ezres szlalompályával

- Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri edzőpályák, Ferencváros és Csepel, 55 ezer néző befogadására alkalmas, az olimpia után visszabontották volna kisebbre

- Fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok, Csepel, 12 500 fős befogadóképességgel

- Új Budapesti Teniszközpont, Csepel, 16 teniszpálya

- Új Budapesti Velodrom, Óbuda, a volt Fővárosi Gázgyár területén

- Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, a Nagytétényi lőtéren

- Nemzeti Lovas Központ, az Üllői Tangazdaság területén

- új jégcsarnok, uszoda és futókör, Zuglóban, a Budapesti Olimpiai Központban

- BOK Sportcsarnok, új B csarnok, a Budapesti Olimpiai Központban

- a Népliget most is sportolásra hasznosított területének fejlesztése

Mindez tehát elvileg felépülhetne a pályázat visszavonása után is – a méreteket persze lehet, hogy át fogják gondolni. Az viszont így is látszik, hogy hiába kampányoltak azzal, mekkorát nyerhetne a magyar szlalomkajak egy budapesti olimpiával, valójában ezt a pályát az ötkarikás játékok nélkül is felépítenék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.