2017. február 23., csütörtök

ELÉG A BELSŐ SZIDALMAZÓ LEMEZBŐL!

LELKIZÓNA BLOG
Szerzó: SzabóElvira
2017.02.23.


A perfekcionizmus hátrahagyása

„Már megint…” Mindannyian tudjuk, hogy az így kezdődő mondatok és gondolatok hogy fejeződnek be…: „elszúrtad, gyenge voltál, feladtad… egyszóval kudarcot vallottál”. S akiknek hasonló lemez pörög a fejükben, akik túl szigorúak és folyton elégedetlenek magukkal, azok hajlamosabbak a depresszióra, a kudarckerülésre, önértékelési problémákkal küzdenek, és negatív a jövőképük.

Kristin Neff pszichológus és önegyüttérzés-tréner a „soha nem vagyok elég jó” típusú önostorozást és az „ami nem tökéletes, az már rossz” típusú perfekcionista beállítódást az egészséges önbizalom és önbecsülés egyik fő ellenségének tartja. Együttérzés önmagunkkal című könyvében felhívja a figyelmet arra, hogyha hátra akarjuk hagyni a káros beállítódásokat, akkor önmagunk lelki trénerévé kell válnunk, és le kell vennünk a lejátszóról a szidalmazó lemezt.

A perfekcionista psziché

Amikor gondolatban a saját hibáinkon lovagolunk („hogy lehettem ilyen hülye”), akkor tulajdonképpen két szólam felelget egymásnak a fejünkben: a bíráló és a bírált. A bíráló szinte pellengérre állít, mert nem feleltünk meg bizonyos kritériumoknak. A bírálatban részesülő énrészünk pedig szégyelli magát, szánja-bánja gyengeségét, és leginkább arra vágyik, bár senki se látná, bár emberek közé se kéne mennie. Mindkét énrész mi magunk vagyunk, a szigorú és a „semmirekellő” is. S ami összeköti énünk e két aspektusát: a szigorú kritériumrendszer, amely alapján az egyik ítél, és a másik megrovásban részesül – ez a perfekcionizmus.

A perfekcionizmus okai:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.