2017. február 3., péntek

ÉLJEN A MEGBONTHATATLAN MAGYAR-SZOVJET BARÁTSÁG! ÍGY SZÁMOLT LE PUTYIN ELNÖK A KÜLFÖLDI ÜGYNÖKSZERVEZETEKKEL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bőtös Botond
2017.02.02.


Koordinált, több frontos támadással számolt le Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi civil szervezetek ma már több mint egyharmadával és az azokat támogató külföldi alapítványok egy részével harmadik elnöksége idején. Ezt az öt, jól irányzott csapást mutatjuk be cikkünkben, amelyek következtében a megmaradt oroszországi civil szervezetek állandó fizikai, anyagi és szervezeti fenyegetettségben vegetálnak. Ezt a meccset Putyin nyerte, a magyar kormánypártok pedig, legalábbis irányát tekintve, valami hasonlóra készülhetnek az idei évben.

Amikor 2011 őszén Dmitrij Medvegyev, orosz elnök Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt javasolta Oroszország régi-új elnökének, az orosz társadalom egy jelentős része felháborodott, mert egyszerűen becsapva érezték magukat. Feldühödtek, mert elhitték, Medvegyev egy olyan elnök lehet, aki valódi változásokat hoz Oroszországban.

Feldühödtek, mert világossá vált számukra: nem az történik az országban, amit a polgárok szeretnének, hanem az, amit politikai vezetőik, egymás közt eldöntenek. Jellemző a korabeli hangulatra ez az index.hu cikk 2007-ből, amely Medvegyevet megválasztása előtt “okos, liberális civil” szereplőnek is látja – Putyinnal szemben. Négy évvel később Putyin támogatta Medvegyev miniszterelnöki jelölését.

A felháborodás olyan elementáris volt, hogy százezrek vonultak végig Moszkva utcáin, nemcsak régi aktivisták, hanem olyan orosz, középosztálybeli, jómódú polgárok, akik korábban nem jártak tüntetni. A sajtóban az eseményt Nercprém Forradalomnak is hívták. Putyin aggódhatott: a Szovjetunió felbomlása óta nem volt kint ennyi ember az utcán Oroszországban, és ami még rosszabbnak tűnt, az embereknek követeléseik voltak: fair választásokat és a politikai foglyok szabadon bocsátását akarták.

A tiltakozások 2011 decemberében kezdődtek, a Medvegyev-Putyin párosgyakorlat előadása és a parlamenti választások után folytatódtak. Azóta már tudjuk: az eseményen az önkéntes polgári megfigyelők széles körben választási csalásokat dokumentáltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.