2017. február 25., szombat

ÉVES TERVEZÉS - MÉG FEBRUÁRBAN SEM KÉSŐ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.25.


Gyorstalpaló avagy sorvezető a sikeres hosszú távú tervezéshez. Még most, februárban sem késő egy nagyobb, éves terv megvalósításába belefogni! Legyen szó munkáról, magánéletről, életmódváltásról vagy egy régóta dédelgetett álom megvalósításáról: így fogj bele egy nagyobb lélegzetű projektbe!

Mindenkinek vannak olyan nagy tervei, amelyek több hónapra, esetleg több évre szó elkötelezettséget, munkát, kitartást igényelnek. Gyakran feladjuk valahol útközben - legtöbbször két ok miatt:

1. mert elfelejtődik a valódi cél (miért is akarom én ezt igazán?), amit az elején még világosan láttunk magunk előtt és lendületet adott,

2. mert közben elveszünk a részletekben, kihagyunk egy-egy lépést (majd jövő héten, majd jövő hónapban... aztán pedig: ááá, már úgyis mindegy), és elbizonytalanodunk a folytatást illetően.

A két legfőbb buktató a legnagyobb és a legkisebb: a nagy absztrakt cél + a pici hétköznapi teendők szem elől tévesztése. A nagyon távoli és a nagyon közeli. Hogy könnyebben menjen, itt egy jól működő segédlet: mindenképpen írd le a terveidet minden egyes állomásnál (ez az elköteleződést növeli) + érdemes a digitális naptáradban az egyes etapok végére emlékeztetőt beállítani vagy a hagyományos naptáradba előre beírni az egyes szakaszok fordulóját - hogy ne felejts el továbblépni!

És hogy miért jó ilyen tudatosan tervezni? Mert a fontos, nagyon vágyott, számunkra nagy jelentőséggel bíró dolgok esetében egészen biztosan motivátorként és előrehaladást segítő támogatóként tekinthetünk a saját tervezési rendszerünkre. Rendezőelv és belső (saját magunknak-magunkért vállalt) iránymutatás, és ez sokkal inkább segít a megvalósításban, mint a külső határidők vagy a mások által diktált tempó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.