2017. február 8., szerda

EXPONENCIÁLISAN NŐ A SAJTÓPEREK SZÁMA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2017.02.08.


A Gépnarancs információi szerint a Fővárosi Törvényszéken az utóbbi években több mint tízszeresére kellett növelni a sajtóperekkel foglalkozó bírók számát...

...A sajtóperek és a személyiségi jogi perek mennyiségének látványos növekedése a 2006-os zavargások után indult el, és a folyamat a „fülkeforradalom” után lendületet kapott.

A jelenségnek két oka van. Az egyik annak felismerése, hogy így viszonylag könnyen komoly pénzhez lehet jutni, a másik politikai. Sokan (celebek, egyes ügyvédi irodák, vagy „egyszerű” nyerészkedő emberek) a pénz reményében indítják a pereket. Nekem is volt olyan tárgyalásom, amelyen az egyik cikkünk miatt pereskedő felperes elismerte, hogy már vagy 120 pert indított, mert ezek bevételéből él.

A politikai ok is könnyen érthető. Ezzel próbálják sarokba szorítani, lehetetlenné tenni a kellemetlenkedő sajtót, vagy legalább bosszúból időt, energiát és pénzt zabáló pereket szabadítani rájuk. Miközben a felperes gyakran közpénzből fizeti az ügyvédeit, neki pedig meg sem kell jelennie a tárgyaláson. Ez különösen az internetes orgánumok ellen lehet fontos fegyver, hiszen őket általában nehezebb más módon megregulázni.

Újabban már teljesen értelmetlen, biztosan elvesztett sajtópereket is indítanak például humoreszkek, viccek miatt. Volt már ilyen perünk és lehet, hogy rövidesen lesz egy újabb is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.