2017. február 20., hétfő

FRANCO BUITONI-DÍJJAL TÜNTETTÉK KI KURTÁG GYÖRGYÖT ÉS KURTÁG MÁRTÁT


GÉPNARANCS - ZENE BLOG
Szerző: Gépnarancs/MTI
2017.02.19.


A zene világához való kiemelkedő hozzájárulásukért, valamint hosszú és odaadó zenei együttműködésükért a Franco Buitoni-különdíjat adományozták vasárnap Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek és feleségének, Kurtág Márta zongoraművésznek.

A 30 ezer euróval járó díjat a kimagasló ifjú zenésztehetségeket támogató Borletti-Buitoni Trust (BBT) alapító tagjának, Franco Buitoni olasz filantrópnak az emlékére hozták létre. Első díjának létrehozása, 2003 óta az alapítvány több mint 100 muzsikust és zenekart támogatott világszerte.

A Budapest Music Centerben Kurtág György 91. születésnapja és a házaspár 70. házassági évfordulója tiszteletére megrendezett díjátadón részt vett mások között Franco Buitoni felesége, Ilaria és Ucsida Micuko japán zongoraművész is.

“A férjem augusztusban hunyt el. Vele hoztuk létre 2002-ben az alapítványt, hogy elősegítsük tehetséges fiatal zenészek karrierjének fejlődését. Ezzel a különdíjjal férjem egész életen át tartó zeneszeretete és pártfogói munkássága előtt akartam tisztelegni” – idézte Ilaria Buitonit a BBT közleménye.

A díjra Ucsida Micuko japán zongoraművész, az alapítvány egyik kurátora jelölte Kurtág Györgyöt és feleségét.

“Intenzív, rejtélyes, sötét, másvilági és bensőséges, ezek a szavak jutnak eszembe Kurtág György zenéjéről. Ő hihetetlenül tiszta, ihlető személyiség, akinek zenéjéből sugárzik a mély szeretet. Ez lehet a feleségéhez, Mártához fűződő különleges viszony kifejeződése” – hangsúlyozta méltatásában Ucsida Micuko...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.