2017. február 19., vasárnap

GYÖNYÖRŰ KÉPESKÖNYV A LEGENDÁS PESTI JÁRMŰVEKRŐL

INDEX - URBANISTA BLOG
Szerző: Urbanista
2017.02.19.


Nem kell közlekedésfanatikusnak lenned ahhoz, hogy élvezd Búzás Aliz rajzait

Nem vagyok közlekedésfanatikus, de pontosan el tudom képzelni, milyen lehet annak lenni, mert madármegszállott például voltam. A szüleim nem értették, hogy miért kell egy sokadik album, határozó, kis színes izé ugyanazokról a madarakról, amelyek amúgy benne vannak mind az Európa madaraiban. Szerencséjükre a 80-as években még elképesztően kevés magyar nyelvű könyv volt, a külföldi kincsekhez meg elég nehéz volt hozzájutni, de persze beszereztem mindent, amit csak lehetett. Első blikkre úgy tűnik, a nem olyan rég megjelent Köszöntjük kedves utasainkat! épp a közlekedés­fanatikusokat célozza meg, sőt, elsősorban inkább azok kedves rokonait és ismerőseit, akiktől majd megkapják ajándékba.

Olyan műfaj ez, mint a gyermekzene: a cédének elsősorban a szülőnek kell tetszenie, merthogy ő veszi meg a gyereknek.

Na de vissza a könyvhöz. Röviden: nem rossz választás! Nincs benne semmi nagy megfejtés, semmi olyasmi, ami ne lenne meg más könyvekben egy valamire való megszállottnak, de nagyon helyre kis kiadvány. Komoly munkát amúgy sem veszünk ajándékba egy szakértőnek, mert vagy megvan neki, vagy ami még rosszabb, tudatosan nincs meg. Buzás Aliz és Kóbor Ádám kiadványa viszont nem egy komoly valami, ellenben elképesztően jól néz ki. 

A nagyalakú képeskönyvben öt legendás járműtípust mutat be, mindegyikből a "klasszikusat": a Ganz ICS villamost, az Ikarus 280 autóbuszt, a Ganz FAV kisföldalattit, az IK-GVM 280T trolibuszt és az EV3 metrót. Jó, persze a nevek lehet, hogy nem mondanak semmit, de sokunknak ezek a típusok jelennek meg a lelki szemeink előtt, ha azt mondja valaki, hogy busz vagy troli...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.