2017. február 18., szombat

HÁLAPÉNZMENTES SZÜLÉSZET? AZ DRÁGA LESZ

HVG.HU
Szerző: Windisch Judit
2017.02.18.



Nagy kérdés, hogy tesztüzem kezd-e működni két év múlva a Bethesda szülészetén, ahol a kormánynak tett vállalás értelmében nem fogadnak el az orvosok hálapénzt. A szülés nem feltétlen lesz ingyen: aki saját orvost akar, annak a zsebébe kell nyúlnia. Így megy ez most is, csak illegálisan és átláthatatlanul.

Most gyakorlatilag ufónak számít az a nő, aki nem választott orvosnál szül, hanem annál, aki épp ügyeles az adott kórházban. Kérdés, hogy a Bethesdában és a Budai Irgalmasrendi kórházban tervezett újítás hozhat-e áttörést. Ott ugyanis azt vállalták, a két év múlva induló új osztályukon nem fogadnak el hálapénzt. Igaz, a szülés nem lesz ingyen, ha valaki "extrát" kér. Bár a főigazgató egyelőre túl sok konkrétumot nem mondott, több orvossal beszélve elmondható, egy hajnal kettőkor, munkaidőn túl levezetett szülés – amennyiben az orvost a terhes nő választotta – mindenképpen extrának számít.

Ezt a készenlétet most – szintén többek elmondása alapján – a nők hálapénzben fizetik meg. A Bethesda pont ezzel a rendszerrel szakítana. Velkey György főigazgató azt mondja, "a hálapénz megalázó rendszerét úgy szeretnénk kiiktatni, hogy a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után hivatalosan, és ne zsebbe dugdosva fizessenek azok, akik az aktuálisan rendelkezésre álló személyzet helyett otthonról bejövő orvost vagy szülésznőt szeretnének." A Bethesdában amúgy a szülést továbbra is az állami biztosító fizeti, ami lényeges különbség a magánintézményekhez képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.