2017. február 17., péntek

HÁROM NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉS, MELYEK NEM A KORMÁNY MALMÁRA HAJTOTTÁK A VIZET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.16. 



Akár sikeres lesz a Momentum Mozgalom kezdeményezése, akár nem, arra mindenesetre jó volt az olimpiai rendezéssel kapcsolatos aláírásgyűjtés, hogy a kormány is ráébredt, tovább nem tolhatja el magától a problémát. A kormányhoz közel álló elemzők és tanácsadók ugyanis rájöttek, ha semmiféle választ nem adnak a friss politikai erő kezdeményezésére, tovább nő az olimpiát ellenzők tábora, így csúnyán mutatnak majd a közvélemény-kutatási adatok a rendezésre kandidáló pályázat mellett. A népszavazás megakadályozása azonban továbbra is prioritás a kormány részéről.

Az ellenzék kettő nullára vezet a népszavazási kezdeményezések területén a kormánnyal szemben az utóbbi egy évben. Első hallásra meglepő, hogy így van, de tagadhatatlan, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében csak úgy úszta meg a kormány a nép teljes elutasítását, hogy egy év tapasztalatai (és vesszőfutása után) visszavonta a hétvégi boltzárra vonatkozó törvényt. Aztán, amikor saját kezdeményezésére a lakosság dönthetett arról a meglehetősen kusza és értelmetlen kérdésről, hogy akarunk-e egy olyan betelepítési kvótát, melyet még el sem fogadott az Európai Unió, nem jött össze az érvényességhez szükséges ötven százalékos részvételi arány.

A Fidesz ellenzékben még nagyszerűen használta ezt a demokratikus politikai rendszerekben kedvelt és sokszor használt politikai eszközt, hiszen a szocialista kormányok orra alá sok borsot törtek például az úgynevezett „szociális népszavazás” eredményével, mellyel többek között megakadályozták a tandíj bevezetését (amit persze kormányon már nem elleneztek) és a vizitdíj 300 forintjának beszedését. Mivel saját példájukból jól tudták, hogy a népszavazások hatásos fegyvert adnak az ellenzék kezébe, a 2010-es kormányváltás után a lehető leggyorsabban igyekeztek ellehetetleníteni ezt az intézményt. Ennek legfontosabb eleme, hogy az eddig 25 helyett 50 százalékos részvételi arány kell az érvényességhez, ami lényegében teljesíthetetlen országos szinten. Ebbe szaladt bele tavaly október 2-án a Fidesz, hiszen a kormányzati milliárdokból felpörgetett kampány ellenére is alig tudták elérni a 40 százalékos részvételi arányt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.