2017. február 4., szombat

HOGYAN KÜZDJÜNK MEG A MAGÁNNYAL KÜLFÖLDÖN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.04.


A külföldre költözés elég sok kihívással jár, ezek közül az egyik a magányosság, ami még akkor is beüthet, ha az ember tudja, hogy az egyedüllét csak átmeneti (mondjuk azért, mert a család jön majd utána). Még így sem könnyű átvészelni az egyedül töltött időszakot, ha pedig magányosan vágunk neki a határátkelésnek, akkor különösen nehéz periódusok adódhatnak.

A külföldre költözés esetében az átmeneti időszak rendkívül hektikus lehet, hiszen a gyakorlati tennivalók mellett (lakáskeresés, ügyintézés, munkába állás) olyan nehézségekkel is szembe kell néznünk, mint a nyelvi kérdések, a megszokott társaság hiánya.

Persze az első hetek rohanása még elfedheti az ilyen típusú gondokat, azonban amikor leülepszik a por, akkor előjönnek a lelki problémák – mondta az Expat Arrivals oldalnak Debby Poort.

Az ördögi kör

A határátkelőket segítő holland Yellow Wood alapító terapeutája szerint a legtöbben a magány miatt keresik fel őket, hiszen sokan nem könnyen alakítanak ki baráti kapcsolatokat.

„Ráadásul minél elszigeteltebbnek és magányosabbnak érzi magát az ember, annál nehezebben szánja rá magát arra, hogy kimozduljon, és új ismeretségeket kössön. Ennek következtében még elszigeteltebb és magányosabb lesz – és már kész is az ördögi kör” – fogalmazott.

A magányosság nem csak önmagában jelent problémát. A közeli barátok hiánya miatt gyakran még azokkal a felmerülő dolgokkal is nehezebben birkózunk meg, melyek otthon semmilyen gondot nem okoztak.

Éppen ezért a szakember mindig azt tanácsolja, hogy első lépésként ezt az ördögi kört kell megszakítani, és valahogyan rávenni magunkat az ismerkedésre. Fontos az is, hogy felismerjük, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik ilyen típusú problémával szembesülnek, még akkor is, ha a közösségi oldalakon jellemzően mindenki mindig boldog és kiegyensúlyozott képet fest magáról.

„Az a magabiztosság, amit ennek felismerése jelent, segíteni fog abban, hogy új ismerősöket szerezzünk” – tette hozzá Debby Poort, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magányosság és elszigeteltség megtörése komoly erőfeszítést igényel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.