2017. február 17., péntek

MAGYARORSZÁGON TOVÁBB ROMLIK A DEMOKRÁCIA HELYZETE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.17.


Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait.

Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking projekt tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.

Ezek szerint folytatódik a negatív tendencia, Magyarország a 37. helyről a 42. helyre esett vissza annak nyomán, hogy alacsonyabb pontszámokat kapott a politikai jogok, a polgári szabadság foka és a sajtószabadság tekintetében.

A demokrácia világméretű helyzetét összességében úgy lehet jellemezni a tanulmány szerzői szerint, hogy miközben megszilárdítják pozícióikat olyan nagy autoriter rendszerek, mint Oroszország és Kína, számos úgymond bejáratott demokrácia egyre súlyosabb próbatétellel kerül szembe. Növekszik az elbizonytalanodás, egyfelől a gazdasági problémák következtében, másfelől amiatt, hogy Európa közvetlen szomszédsága véres konfliktusok színtere lett.

Az orosz vezetés egyre öntudatosabban propagálja a nyugati liberális demokráciával szemben a maga autoriter modelljét, a Közel-Kelet pedig ismét a konfliktusok felerősödésének és a diktatúráknak az irányába tart – olvasható az osztrák lap által a democracyrankings tanulmányáról készített ismertetésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.