2017. február 21., kedd

MEGHATSZOROZÓDOTT A KIVÁNDOROLNI KÍVÁNÓ FIATALOK SZÁMA

TABUNYITOGATÓBLOG
Szerző: Balla István
2017.02.21.


...A 2016-os adatok azt mutatják, hogy a fiatalok (15-29 évesek) egyharmada tervezi, hogy a jövőben külföldön tanul vagy munkát vállal. Ez az önmagában is aggasztó arány mindössze 1-2 százalékot csökkent csak 2012 óta, miközben a gazdasági helyzet sokat javult. Egy másik állítás alapján a helyzet még rosszabb: a fiatalok mindössze 42 százaléka ért egyet azzal, hogy "Életem nagy részét inkább Magyarországon szeretném leélni, mint bármely más országban".

Ennél sokkal érdekesebb az elmenni szándékozók motivációja. A legfőbb ok természetesen most is a jobb megélhetés, a fiatalok több mint kétharmada ezért hagyná itt Magyarországot. Nagy súllyal esik latba e téren még a tapasztalatszerzés, a rossz anyagi körülmények, a nyelvtanulás, a kilátástalanság.

Ami viszont nagyon szembetűnő: míg 2012-ben a fiatalok 2 százaléka mondta, hogy az emigráció szándékának oka a honi politikai-ideológiai helyzet, ez az arány 2016-ra meghatszorozódott. Érdekes egyébként a 2016-os tanulmányban az erről szóló mondat: "Az itthoni politikai helyzet miatt a fiatalok mindössze 12 százaléka hagyná el az országot". Minden kilencedik távozását fontolgató fiatal válaszolja tehát ezt – nem épp bizakodásra okot adó adat ez sem.

Nem bíznak a kormányban


Mindez nyilván nem független attól, hogy a vizsgált korosztály egyáltalán nem bízik a kormányban: a kabinet a felkínált lehetőségek közül hátulról a harmadik. (Sokkal előkelőbb helyen állnak ezen a listán például a civil szervezetek.) E lista végén a politikusok állnak (úgy általában), illetve a bankok, biztosítók.

Az ifjúság legégetőbb problémái között megerősödtek az utóbbi években az anyagi nehézséggel, létbizonytalansággal, elszegényedéssel összefüggő félelmek: a négy évvel korábbi 38 százalék helyett most a fiatalok 43 százaléka jelölte be ezeket. A második helyen a kilátástalan, bizonytalan jövő áll (hatszázalékos növekedés négy év alatt).

A vizsgálat arra is rákérdezett, hogyan látják saját anyagi helyzetüket a 15-29 évesek. 7 százalékuk mondta, hogy gondok nélkül él. Több mint 40 százalékuk nyilatkozta azt, hogy beosztással jól kijönnek, közel egyharmaduk pedig azt, hogy éppen kijönnek jövedelmükből. Minden tizedik fiatal háztartása hónapról hónapra anyagi gondokkal küzd, illetve 2 százalékuk egyenesen nélkülözések között él. Igaz, ebben van javulás a 2012-es adatokhoz képest, de korántsem látják rózsásnak a helyzetüket a fiatalok...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.