2017. február 23., csütörtök

MIÉRT ENGEDETT ORBÁN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.23.


Hét éve az első sikerélménye a demokratikus oldalnak. Orbán meghátrált. Megadta magát. De miért? Ez az ember még életében nem adta meg magát. Ha nem akarnak olimpiát, ő rendez hármat. Ugyanabban az évben. Egyet Bicskén is. Az sem igaz, hogy a internetadó ügyében is meghátrált. Ott konzultációt indított. De itt kapitulált. Ez hihető?

Milyen magyarázat lehetséges?

Az egyik, hogy a NOB úgysem ítélte volna oda. Annak a városnak nem adnak olimpiát, amelynek lakói nem akarják. Ez nem jó magyarázat. Orbán mondhatta volna, hogy az ellenzék lejáratta Magyarországot, ha nem Budapestnek ítélik. Félt a népszavazástól? Ez lehetséges, de a tányérnyalók ugrásra készen álltak, hogy legyen olimpiai ellenpropaganda. Nem biztos, hogy elveszítette volna a népszavazást. Inkább megnyugtató, hogy nem lesz.

Orbán nem adja meg magát. Felveszi a kesztyűt, nem enged. Igaz, a vasárnapi nyitva tartást visszacsinálta, de azt a népszavazást elveszítette volna. Harmadik magyarázat, hogy ő sem akarta, kapóra jött a népszavazás. Egyesek szerint ő maga találta ki, talán segítette is az aláírásgyűjtést, hogy visszaléphessen. Ez őrültség. Ezt megoldhatta volna simán. Lehet, hogy az aláírásgyűjtést benézte, nem gondolta, hogy ennyien aláírnak?

Igen, lehet. De attól nem kellett volna feltétel nélkül kapitulálni. Orbán stratéga, hadvezér, aki harcban áll, háborút vív. Pontosan tudja, egy ilyen sikerélmény az ellenségnek ajándék. Azzal is tisztában van, hogy ezzel akkora lökést adott a Momentum Mozgalomnak, hogy meg sem lehet állítani. Hacsak nem éppen ez volt a szándéka. Nem hiszek összeesküvés-elméletekben. Nem osztom azok véleményét, akik szerint Orbán hozta létre a Momentum Mozgalmat. De…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.