2017. február 11., szombat

MIÉRT ISZONYATOSAN KÁROS A "SAJÁT LAKÁS" ESZMÉNYE ÉS A KORMÁNY ERRE ÉPÜLŐ POLITIKÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B. F.
2017.02.11.


Az utóbbi hónapokban több újságcikk jelent meg a magyarországi ingatlanpiaccal kapcsolatban. Ezek egy része a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) idei várható „berobbanására” helyezi a hangsúlyt, mások a lakásépítések és ezzel együtt az építőipar várható növekedésére koncentrálnak. Megint mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlanárak hirtelen növekedése miatt a saját lakáshoz jutás minden támogatás és bővülő kínálat ellenére sokak számára még elérhetetlenebbé vált. Eddig azonban kevés szó esett a lényegről.

Lehet örülni, hogy a CSOK-kal a kormány nagyvonalúan támogatja a lakáshoz jutást (főleg a három és több gyermekes családok esetében), és élénkíti a lakáshitelezési piacot (másfélszeres növekedés 2016-ban). Vagy lehet éppenséggel kritikával illetni a CSOK-ot, mert (akárcsak a családi adókedvezmény) a tehetősebbeket segíti – ráadásul őket is kurtán-furcsán, hiszen rövidtávon a keresleti növekedés árfelhajtó hatással bír. (Innen nézve válik érdekessé az is, hogy a KSH 2012 óta nem szerepelteti a fogyasztói árindex mérésben (ez az infláció számítás) a lakásbérleti árak változását, ezért az elmúlt évek árrobbanása az albérleti piacon nem is jelent meg az árindexben.)

Lehet örvendezni, amiért beindultak (végre) a lakásépítések, és hosszú évek után először jelentősen megnőtt a kiadott építési engedélyek száma, és lehet attól félni, hogy mi lesz a 2018-19-re felfutó termelési kapacitások sorsa, ha megtörik a keresleti oldal lendülete. Lehet hideg fejjel számolni ilyen és olyan hatást a GDP-re, foglalkoztatásra, költségvetési egyenlegre. És lehet persze kormányzati sikerpropagandát csinálni a számokból.
Minden elemzés és fejtegetés felszínes marad azonban, amíg nem érinti a lényeget. A lényeg pedig az Orbán-kormány lakáspolitikája. Pontosabban annak ideológiai-világnézeti magva, ami megmagyarázza a kormány intézkedéseit, beleértve az első Orbán-kormány hitelkamat-támogatási rendszerét, a második kormányzás jelzáloghiteles-devizaadós mentő politikáját és a jelen intézkedéseit (CSOK)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.