2017. február 10., péntek

NORMALIZÁLÓDÁS VAGY ORBANIZÁLÓDÁS?

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.10.


Romániában nyugodni látszanak a kedélyek, ámde sok jel mutat arra, hogy míg a felszínen elsimul a víztükör – vagy legalábbis kevésbé háborog – a mélyben tovább folytatódik a vihar és sötét áramlatok indulnak, sodornak magukkal mindent, ami útjukba kerül. Nacionalista propaganda terjed, összeesküvés-elméletek kezdenek burjánzani és természetesen egyesek szembe akarnak fordulni az Európai Unióval is…

Ha ez valahonnét ismerős, az megérzésem szerint egyáltalán nem a véletlen műve: a mai unortodox társadalmi kísérletek mintha mind ugyanabból a kottából muzsikálnának, és mindegyik hamisan játszik – kár, hogy ezek közé a kísérletezők közé beállni látszik a román kormány is. Vagy inkább egyes kormánypárti politikusok. Mert például mit szóljunk a következő hírhez?

„Az ország szuverenitása és a nemzeti egység mellett állt ki csütörtökön közzétett felhívásában 84 romániai akadémikus. Akárcsak néhány kormánypárti politikus, Románia területi egységét féltik az utóbbi napok hatalmas utcai megmozdulásaitól.
Az akadémikusok – köztük egy ismert magyar fizikus, a temesvári Vékás László – ugyanakkor azt kérik Románia lakóitól, az értelmiségiektől és a politikusoktól, hogy „felelősséggel és hazafias módon” működjenek együtt Románia javára.
A felhívást idéző román lapok emlékeztetnek, hogy korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai is Románia feldarabolásának veszélyéről beszéltek a kormányellenes tüntetések kapcsán. A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke, Adrian Țuțuianu szerint hasonló demonstrációk vezettek Ukrajna szétszakadásához is. Ismert az is, hogy a PSD elnöke, Liviu Dragnea korábban felvetette: a kormányellenes tüntetéseket külföldről irányítják.” (Maszol)

Hát, ismerős, ugye, ez a nettó sorosozás, még ugyan kimondatlanul, de sorosoztak a PSD soraiban már korábban is, akkor nem voltak ennyire szemérmesek. Ugyan paraszti ésszel fel nem érem, hogy ha egy demonstrációsorozat csúcspontján több, mint félmillióan vesznek részt, akkor az mennyiben jelenti az ország szétszakítását, holott sokkal inkább az egységét, a közös akaratot fejezi ki – de az illiberális logika szerint ha a nép véletlenül egyetért valamiben, akkor a népet külföldről irányítják, és csakis a Soros teheti. A nép akkor jó egy illiberális rendszerben, ha nem ért egyet, saját magával sem, marakodik, ám csikorgó fogakkal, de befizeti az adót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.