2017. február 22., szerda

ORBÁN ÁLMA SZERTEFOSZLIK

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.22.


Az uniós joggal ütközhet, diszkriminációnak minősülhet az osztrák koalíciós pártok között tegnap született megállapodás, amelynek értelmében a munkahelyteremtés ösztönzésére hivatott támogatás nem járna akkor, ha a munkáltató más uniós országbeli állampolgárt alkalmaz.

A júliusban bevezetendő foglalkoztatási jutalékot, amelynek révén felére csökkenne a munkaadói járulék, nem csupán akkor adnák meg, ha a munkáltató osztrák munkanélkülit foglalkoztat, hanem a nem uniós országból érkező, olyan képzett munkavállalók foglalkoztatása esetén is, akik határozott idejű tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek. Az ilyen piros-fehér-piros kártyabirtokosoknak a száma mintegy tízezer -főként üzleti szakemberekről, információtechnológusokról, illetve csúcssportolókról van szó. A külföldi uniós polgárok alkalmazását tehát ezen a módon nem ösztönöznék. Az EU keleti kibővítése óta – a Der Standard adatai szerint megnégyszereződött az Ausztriában dolgozó magyarok és bolgárok száma. A szlovákok, csehek és románok háromszor annyian vannak, mint korábban. A legtöbb külföldi alkalmazott – 93 ezer – továbbra is Németországból érkezett ugyan, de a magyarok – 78 ezer fővel – kezdik behozni őket.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci, valamint a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap a budapesti olimpiarendezés esélyeinek szertefoszlásáról ír. Mindkét cikket olyan fotó illusztrálja, amelyen Fekete-Győr András, a Momentum mozgalom elnöke átadja az illetékes hivatalban a több mint 260 ezer aláírást tartalmazó, lila papírba csomagolt íveket. A zürichi lap szerint a játékok megrendezésére beadott pályázat eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök presztízsprojektje, most azonban a magyar lakosság elégedetlenségének gyújtópontjává vált. A cikk szerzője szerint a Momentum Orbán elleni új politikai erőnek számít, de a dolgok úgy is alakulhatnak, hogy ez az új formáció erősíti az ellenzék megosztottságát, és a kormányfő újra többséget szerezhet a választásokon...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.