2017. február 14., kedd

ORBÁN VIKTOR, A NÉMET BOMBAGYÁROS ÉS AZ OROSZ MAFFIAFŐNÖK - VÁLTOZATOK EGY KOMPROMATRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.14.


Az orosz nyelvű Insider portál szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök még ellenzéki politikusként, a kilencvenes évek elején állítólag kenőpénzt vett át a „bombagyáros” Dietmar Clodótól. A német márkamillióval teli táskát Clodo szerint Szemjon Mogiljevics maffiafőnök küldte volna választási hozzájárulás gyanánt. A témát az Insider.ru terítette a Putyin-látogatás apropóján, kapcsolatot sejtetve Orbán különös oroszbarát politikai fordulata és az állítólagos pénzátadásról készült videó között. Az ügyben az LMP társelnökei írásbeli kérdéssel fordultak a belügyminiszterhez egyebek mellett azt tudakolva, lehet-e az oroszoknak kompromittáló videójuk a miniszterelnökről?

Kompromat – a fél világ megtanulta az elmúlt hetekben az orosz kifejezést a politikai manipulációt szolgáló lejárató bizonyítékokról. Az Insider orosz nyelvű honlap február eleji, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatására időzített cikke arra a következtetésre jut: a Kreml, nem csak a nyugati világ vezető nagyhatalmaival kapcsolatban, de Magyarországon, magyar ügyekben is gyűjthet, használhat kompromatot. Legalábbis így tálalta az Insider szerzője, Anastasia Kirilenko azt a pálfordulást, amivel Orbán a 2009 előtti markánsan oroszellenes retorikától minden átmenet nélkül eljutott a gejl Kreml-barátságig.

Az Insider cikkének magyar fordítását teljes egészében Ara-Kovács Attila, a DK politikusa közölte a nyilvános Facebook-oldalán.

A Facebookon gyorsan terjedő cikk nyomán az LMP vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos írásbeli kérdéssel fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, akit Jürgen Roth újságíró nem tudott nyilatkozatra bírni a témában.


Az Insider Jürgen Roth német oknyomozó író-újságíró nemrégiben megjelent Schmutzige Demokratie (Piszkos demokrácia) című könyvére és más forrásokra hivatkozva ismertet egy több mint húszéves történetet.

A cikk szerint Dietmar Clodo, akit Magyarországon 2002-ben elítéltek bombagyárosként, a kilencvenes évek elején Szemjon Mogiljevicsnek, az orosz-ajkú alvilág akkoriban Budapesten élő fejének dolgozott. Ebben a minőségében, „Szeva bácsi” megbízásából korrupt magyar rendőröknek és politikusoknak adott át kenőpénzt. A cikk felidézi azokat a vádakat, hogy az ügyben 1994-ben, a parlamenti választások előtt az akkor ellenzéki pártvezér, Orbán Viktor is érintetté vált.

A pénzzel, a konkrét esetben egymillió német márkával teli táska átadásáról Mogiljevics kérésére állítólag videófelvétel is készült. A történetet Clodo írásba is adta Roth-nak, aki ügyvédei tanácsára mégsem nevezte meg könyvében a magyar miniszterelnököt. Az iratot Roth az Átlátszónak is megmutatta, annak eredetiségét érdeklődésünkre maga Clodo is megerősítette..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.