2017. február 13., hétfő

POFÁTLANUL OLCSÓN ÁRULJA A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKET AZ ÁLLAM

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.02.13.


Nem stimmelnek az adatok a nemsokára leálló letelepedési kötvény programban; a Központi Nyomozó Főügyészséghez került a gyanúsan felhasznált korrupció ellenes pénzek ügye; megint bevásárolt műalkotásokból az MNB.





Ezekről ne maradj le!


Megvan ki a szökött gyanúsított 4-es metró ügyben (Átlátszó)

Jóval kevesebb a lejegyzett államkötvény, mint az érte járó letelepedési engedély (MNO)

A rendőrség nyomoz a moszkvai vízummutyi ügyében (Index)

Ha van 3 perced:

Megvan ki a szökött gyanúsított 4-es metró ügyben
Kiderült, hogy Terner Géza ellen adtak ki európai és nemzetközi körözést január folyamán: ő szökött külföldre, hogy megússza a felelősségre vonást az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében indított büntetőeljárásban. Terner neve korábban is felmerült már gyanús ügyekben, például amikor az osztrák sajtó a Strabagtól a magyar politikába áramló pénzek útját próbálta feltárni. (Átlátszó)

Jóval kevesebb a lejegyzett államkötvény, mint az érte járó letelepedési engedély

Nem stimmel a bejegyzett letelepedési kötvények száma a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számaival: 1671-gyel több engedély kiadásáról tudnak, mint amennyi államkötvényt lejegyeztek. Ez összesen 140 milliárd forintos hiányt jelent az államnak. A többnyire offshore közvetítőcégekkel futtatott, számos kérdést felvető program hamarosan leáll, most 300 ezer euró helyett 65 ezerért is hozzá lehet jutni a kötvényekhez. (MNO, Hír TV)

A rendőrség nyomoz a moszkvai vízummutyi ügyében
A moszkvai magyar nagykövetségen évekig adtak ki shengeni vízumot oroszoknak, úgy, hogy nem is tudták róluk valójában kicsodák és mi az úti céljuk. Ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen a rendszert kihasználhatták ellenérdekelt külföldi titkosszolgálatok és szervezett bűnözői körök is. A követségi dolgozók egy része jelezte a visszaéléseket. Őket védve az Információs Hivatalnak kellett volna lépnie, de ehelyett a rendőrség nyomoz már másfél éve. Gyanúsított még nincs. (Index)

Tovább gyűjti a festményeket az MNB
Csernus Tibor hat alkotását vásárolta meg a jegybank, összesen nagyjából 264 millió forint értékben. Valamint megszerezték Benczúr Gyula “XVI. Lajos és családjának elfogatása” című képét is. Benczúr hasonló témájú, ugyanabban az évben festett két alkotása is gazdát cserélt nemrég, az egyik 650 ezer forintért, a másik 3,2 millió forintos kikiáltási árról indult. Az MNB 116 millió forintos értékben szerezte meg a festményt, ami a Nemzeti Galériába kerül majd. (Átlátszó, Átlátszó)

Kiugró támogatást kapott a HungaroControltól a korábban a polgári köröket fenntartó alapítvány
A Szövetség a Nemzetért Alapítvány, ami a 2002-ben létrehozott polgári körök fenntartásáért felelt, 320 milliós támogatást kapott az állami tulajdonú légiforgalmi szolgáltatótól, a HungaroControl Zrt.-től. Ez az összeg kiugróan magas az alapítvány korábbi éves bevételeihez képest, de az egyébként milliárdos nyereségű állami cég szerződéseinek jórésze is nagyságrendekkel kisebb ennél. (Index)

Folyik a nyomozás a gyanúsan felhasznált korrupció ellenes pénzek ügyében

Az OLAF szerint a közbeszerzések ellenőrzésére szánt pénzeket három, összesen 2,4 milliárd forintos szerződés esetében gyanúsan költötték el. Az ügy most átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Az egyik érintett konzorciumnak tagja a Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda. Kardkovács Kolos korábbi államtitkár most az MNB-nél dolgozik, de állítása szerint 2010 óta nem vesz részt az ügyvédi iroda munkájában. (24.hu)

Ha van még két perced:


Mivel nyilvános, állami adatbázis nincs a feltárt és kivizsgált korrupciós ügyekről Franciaországban
, önkéntesek gyűjtik az adatokat térképre. Egyszerűen láthatóvá teszik a problémát. (Világtérkép)

Ki kell adnia a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, hogy mire költötte a tao-támogatásokat. Így hamarosan egy sor másik sportegyesületnek is el kell majd számolnia. (Magyar Narancs)

Az egész világot megrázó Panama-iratok a Mossack-Fonseca ügyvédi irodából szivárogtak ki. Most házkutatást tartottak az irodában és letartóztatták annak két alapítóját. (HVG)

Az embercsempészek hálózata mélyen benyúlik Afrikába és Ázsiába. A hatóságok korábban csak kishalakat tudtak elfogni, most elővették a rég nem használt maffiaellenes módszereket. (OCCRP)

Exkluzív betekintés az izsáki polgármester uniós pénzből épített vadászházába!
Fizető vendég a hivatalos adatok szerint sem volt még, de legalább a polgármester fia használja a házat. (Index)

A csallóközcsütörtöki alpolgármester az alapítója a Libertate Polgári Társulásnak, ami a Miniszterelnökségtől 710 ezer eurót kapott nemrég. Erről annyit mondott, pályázattal nyerték el. (Paraméter)

Az orosz információs hadviselés nem kíméli a francia választásokat sem
: a Kreml favorit Fillon esélyei romlottak korrupciós botránya után, így az oroszok célkeresztjébe kerülhet az ellenfele. (Political Capital)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.