2017. február 2., csütörtök

POROSENKOÉK UTOLSÓ ÁLDOZATAI

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.02.02.


Jó lenne hinni, hogy tényleg az utolsó halottakról szólnak az ukrajnai hírek. És persze inkább azt kellene írni: talán az USA utolsó ukrajnai áldozatait temetik el ezekben a napokban Kelet-Ukrajnában, ahol hosszú hónapok után ismét lőttek egymásra és a civilekre a harcoló felek. Hiszen az államfőt, Petro Porosenkot és környezetét egy államcsínnyel az Obama adminisztráció ültette hatalomba. Három év elteltével azonban még mindig ott tartunk, hogy már megint lőnek. Kéttucatnyi véleményt hallgattam meg, olvastam el arról, hogy választ találjak a miértre, de ezt követően is csak azt tudom leírni, amit az egyik ismerősöm posztjához írtam egy hevenyészett kommentben:

„Leginkább arra kell gondolnunk, hogy az USA új vezetése ejti Ukrajnát, ezért Petro Porosenko ukrán elnök Angela Merkel német kancellárnál kilincselt hétfőn. A támogatás elnyerésének nyomatékosítására indult a mostani támadás a donyecki és a luganszki szakadárok ellen. Kijev a jövőben is mindent elkövet, hogy Moszkvát nyílt beavatkozásra késztesse, amit egyébként az oroszországi nacionalisták egyre hangosabban követelnek a Kreml vezetőitől. De egyelőre ellenállnak ennek a nyomásnak.”

A különféle irányultságú médiumok nem egyformán tudósítanak a kelet-ukrajnai harcokról. Az Euronews például úgy állította be, mintha csupán egy helyen lett volna összetűzés. Abban a február 1-jei híradóban, amit megnéztem, hangsúlyozottan csak kijevi forrásra hivatkoztak. Arról számoltak be, hogy január 29-én lövedékek csapódtak be Avgyijevkában (Avdiivka), egy közepes városban, a frontvonal Kijev felőli oldalán. Következésképp, a szakadárok lőttek.

Ezzel szemben az orosz állami tévé helyszínre küldött katonai tudósítója arról beszélt, hogy a Moszkva-barát donyecki és luganszki területek határán húzódó, nagyjából ötszáz kilométeres frontvonal teljes hosszában összehangolt, ukrán tüzérségi támadás kezdődött. A kijeviek belőttek a városba, Donyeckbe, ahol kórházat és iskolát is eltaláltak. Egy bányaüzemet szintén lövés ért. Mindenütt voltak sebesültek, illetve halottak is. Az orosz tudósító azt állította: a felkelők, akik immár komoly haderőt képviselnek, s akiknek élén a helyi katonai iskolákból kikerült képzett parancsnokok állnak, csupán viszonozták a tüzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.