2017. február 12., vasárnap

RAKLAPON INNEN ÉS TÚL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.11.


Orosz Anna és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom vezetőségi tagjai 2017. január 24-én interjút adtak az Index-nek. Az interjú végén azt kérdezték tőlük, “mi lenne a 2010 és 2018 közötti időszakkal, illetve a 2010 előtti húsz év elszámoltatásával?” Hajnal Miklós erre azt válaszolta, “mi azért csináljuk ezt az egészet, mert itthon akarunk maradni. Menjen el inkább az, aki már eleget lopott ahhoz, hogy bárhol élhessen a világon. Ezeknek az embereknek nincs itthon helyük”.

Elöljáróban annyit, hogy többségükben nem azok hagyják el az országot, “akik már eleget loptak ahhoz, hogy bárhol élhessenek a világon”, hanem azok, akik nem tudtak se lopni, se megélni. Ahogy nem is azok maradnak, akik még nem loptak ehhez eleget. De leginkább az utolsó szorul magyarázatra. Tudomásom szerint, ha valaki lop, azt törvény elé kell állítani. A független bíróság hoz ítéletet az ügyében. Nem tudok arról, hogy halmazati büntetésként (vagy büntetés helyett), bárkinek el kellene hagynia az országot. Akkor sem, ha lopott.

Ezek a fiatalemberek túl korán jelentik ki azt, kinek van helye az országban, kinek nincs. Ez a gondolkodás inkább Trumpra emlékeztet, nem jogállamot tisztelő demokratákra. Nem tetszik az sem, ahogy egybemossák a 2010 előtti és a 2010 utáni időszakot. Korrupció demokráciában is van. Arra van a rendőrség, hogy kinyomozza. De ez nem azonos azzal a helyzettel, amikor államilag szervezett, rendszerszintű kifosztása zajlik az országnak. A Fidesz törvényekkel támogatott, szisztematikus rablása, és egyesek korrupciós ügyei egy jogállamon belül, nem azonos kategóriák. Aki ezt a kettőt azonosítja, a Fideszt mosdatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.