2017. február 10., péntek

RAMATY ÁLLAPOTBAN VAN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY -EURÓPAI FELMÉRÉS IS FIGYELMEZTET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.02.10.


Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában a tavalyihoz képest három helyet hátrébb csúszva a 30. helyen áll, így pedig már a sereghajtó Görögország is megelőzte hazánkat. A magyarnál rosszabb egészségüggyel már csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik.

 stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet által publikált Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Europe Health Consumer Index - EHCI) 35 ország egészségügyi ellátását veti össze indikátoronkénti pontozással. Hat területet vizsgálnak részletesen: a betegjogok érvényesülését, az ellátás hozzáférhetőségét, a gyógyítás eredményességét, a rendszer finanszírozottságát és a szolgáltatások skáláját, valamint a megelőzés területét és a gyógyszerellátást.
Az Index szerint folyamatos javulás figyelhető meg az európai egészségügyi ellátás színvonala tekintetében, a szívinfarktus, a stroke és a rák túlélési mutatói is egyre jobbak, ugyanakkor az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, vagy az ülő életmód egyre több problémát okoz. A jelentés szerint a válság hatására enyhén, de észrevehetően nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban Európa szerte. Ez leginkább annak köszönhető, hogy még mindig túl sok országban ragaszkodnak az egészségügyi finanszírozás nem hatékony módjához, ahelyett, hogy az olyan országok példáját követnék, amelyek jó eredményeket mutatnak fel az egészségügyben.
Magyarország hátul kullog:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.