2017. február 6., hétfő

SENKINEK NEM KELL A DAGÁLY CSODAUSZODÁJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.06.


Az közismert, hogy az Orbán-rezsim az idei vizes világbajnokságot szánja az olimpiai pályázat referenciamunkájának. Az is: megmutatja, hogy mi lenne az adóforintokkal, majd a létesítményekkel, ha Magyarország nyerné el a 2024-es játékok rendezési jogát.




Az olimpiai pályázattal alapvetően két gond van:
  • az ország teljesítőképességéhez képest sokba kerül, luxusberuházás; az rendezés költségei mindenhol legalább 150 százalékra nőnek, Magyarországon ennél is többre fognak, mert ki kell fizetni a mindig éhes klientúrát.
  • És utána itt maradnak a használhatatlan, aránytalan, túlméretezett létesítmények, amelyek vagy mennek az enyészetnek, vagy továbbra is viszik a pénzt.
A vizes vébé mindkettőre szép példa. Tényleg igazi referenciadarab.

A költségeket eredetileg 25 milliárdra, a nagy versenyuszodát ezen belül 8 milliárdra tervezték. Azóta az utóbbi összeg 43 milliárdra nőtt, az összköltségvetés elérte a 100 milliárdot. Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

Ha nem 150, hanem 400-500 százalékos lesz az olimpiai költségtúllépés, akkor tényleg bajban lesz az ország.

A létesítményekre először is a óriás-műugrótorony tesz előrejelzést. Ez annyira az enyészeté lesz, hogy bár több mint kétmilliárd forintba kerül, a világbajnokság után lebontják, nyoma se marad.

A másik példa a Dagály uszodáé:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.