2017. február 9., csütörtök

TRABANTOT UTÁNOZ FISCHER IVÁN ZENEKARA


FÜLESBAGOLY BLOG
Szerző: matesas
2017.02.08.


Szimfonikus hangszereken jeleníti meg Fischer Iván zenekara, miképp közlekedik a legendás Trabant 601-es. A berlini Konzerthausorchester városuk előtt tiszteleg, a bagoly pedig az elmés muzsikusok előtt.

Az angol filmes szaknyelv foleynak nevezik azt a műveletet, amikor egy képsor alá zörejeket készítenek. Gyakran egészen más a hang forrása, mint amit a képernyőn látunk, a madárszárnyak susogásához bőrkesztyűben tapsolnak, a repedő csontokat fagyasztott salátalevelekkel csalogatják elő. A szakma első gyakorlója és névadója Jack Foley volt a negyvenes években. Valami hasonlót talált ki a Konzerthausorchester, akik Berlin előtt tisztelegve tizenhárom videót tettek közzé - írja a fidelio.hu.

A videókban hétköznapi helyszínek jelennek meg, egy büfé, egy játszótér, az állatkert, egy fotóautomata. Sőt, egy NDK-s nosztalgiabomba, egy 601-es Trabant. A videók hangeffektusait viszont szimfonikus hangszerek szolgáltatják: a cselló megszólalásig úgy nyikorog, mint egy gyerekhinta, a fagott fúvókája hápog, mint egy kacsa, a harsona berreg, mint egy motorcsónak...

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.