2017. február 10., péntek

TRUMP KUDARCA ÜVÖLT A CÍMLAPOKRÓL

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.10.


Rég nem volt ennyire egyöntetű a nemzetközi sajtó a hírek fontossági sorrendjének kijelölésében: Csaknem valamennyi mértékadó világlap vezető anyaga az, hogy az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy seattle-i szövetségi bíró döntését a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről. A beszámolókhoz kapcsolódó kommentárok Donald Trump elnök súlyos kudarcaként értékelik, hogy az amerikai igazságszolgáltatás a jelek szerint nem akar teret engedni a hatalmas felzúdulást kiváltó elnöki nyomulásnak.

Ami a magyar vonatkozású témákat illeti, több orgánum ismerteti Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentését arról, hogy Magyarország az érkező menekülteket a határon létesítendő konténertáborokban kívánja elhelyezni, valamint kész arra is, hogy szükség esetén felhúzzon egy második kerítést. Beszámolt erről többek közt az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján a New York Times, valamint az osztrák Die Presse és az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál.

Az erről szóló jelentések kitértek arra, hogy emberi jogi csoportok bírálják Magyarországot, amiért az nagy számban tart menedékkérőket zárt táborokban. A Magyar Helsinki Bizottság kilátásba helyezte, hogy beperli Magyarországot az Európai Bíróságnál minden egyes, jogellenesen fogva tartott menedékkérő ügyében. 

Az EUObserver című uniós hírportál, valamint a Der Standard című, liberális irányultságú bécsi lap ismertette a Chatham House brit kutatóintézet tanulmányát, miszerint számos jelentős európai országban a lakosság többsége hajlik arra, hogy hazájában is olyan beutazási korlátozó intézkedéseket vezessenek be, amilyeneket Donald Trump amerikai elnök rendelt el hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgáraival szemben – és amely elnöki rendelet hatályát, mint arra az imént utaltunk, az amerikai igazságszolgáltatás a fellebbviteli szinten (de még nem a legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum szintjén) felfüggesztette. 

Az EUObserver kijózanítónak minősítette az európai felmérést eredményeit.

A Chatham House tíz EU-ország 10 195 polgárát kereste meg december 12. és január 11. között azzal a kérdéssel, hogy be kell-e szüntetni minden további bevándorlást a főként muszlim országokból. A felmérés időpontja azért fontos, mert abból kiviláglik, hogy az embereket nem befolyásolta a válaszadásban a csak január 20-án hivatalba lépett Trump 27-én kiadott beutazástilalmi rendelkezése - számol be a Der Standard.

Lengyelországban volt a legnagyobb az igenlő válaszadók, tehát a bevándorlás megszüntetése mellett állást foglalók aránya: 71 százalék. Ezután következett Ausztria 65 százalékkal, Belgium és Magyarország 64 százalékkal, majd Franciaország 61 százalékkal. Németországban csekély, 53 százalékos többségben voltak a bevándorlás megállításának a hívei. A legalacsonyabb arányt, 41 százalékot, Spanyolországban mérték. A brit kutatók szerint a felmérésben megvizsgált mind a tíz országban főként az idősek, az alacsony képzettségűek, valamint az agglomerációs övezetekben élők voltak nagyobb arányban a bevándorlási stop mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.