2017. február 19., vasárnap

ÚJ ÉLETET KEZDENI SPANYOLORSZÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.19.



Spanyolország sokak álma, hiszen jó az idő, viszonylag könnyen megtanulható a nyelv, és ha ez nem lenne elég, a gazdasági válságnak, illetve az előtte lezajlott elképesztő építkezési hullámnak köszönhetően (egyelőre) az ingatlanok is viszonylag olcsók. Ma tehát ellátogatunk az ibériai félszigetre, aztán megnézzük, tényleg létezik-e a kaliforniai álom, végül beülünk egy angol pubba.

Nem titok, hogy nagyon régóta olvasom rendszeresen a SvájciS(CH)apka blogot, így aztán örülök, hogy elindul mellette a Spanyol Camino, hiszen szerzője, Svájci Sapka Spanyolországba költözik. Szóval egy új blog régi szerzővel, és mindjárt egy olyan poszttal, amiben részletesen leírja az ingatlanvásárlás nehézségeit és örömeit.

„Az ötlet, miszerint Spanyolországban fogunk nyugdíjaskodni, két és fél évvel ezelőtt született. Aztán jött a gondolkodás, hogy „jól van, de hogyan tovább”...
Szerencsére az internet a barátunk, már rengeteg információ olvasható, akár magyarul is. Az alapokkal hamar képbe kerültünk, nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak, még így, több mint ezer km-ről sem.

A meglepő kihívás

Akkor még azt hittem, hogy a legnagyobb kihívást a NIE-szám megszerzése okozza. Ez a bűvös szám egy regisztrációs szám és egyben adószám is, ami nélkül gyakorlatilag semmihez sem lehet kezdeni az országban.

Számtalan fórumon érdeklődtem, de sehol sem kaptam megnyugtató választ. Mindenhol azt írták, hogy ottani lakcím nélkül nem fog működni és a beszerzése 3-5 nap, de lehet, hogy több.

Aztán elkezdődött a tényleges keresgélés, ami rém egyszerű, mert sok jó ingatlanos oldal van. Nem gondoltam volna, de itt jött egy nagyobb akadály. Hiába kerestem kontaktot az ügynökökkel. Volt, hogy még csak válaszra sem méltattak. (...) Kicsit úgy éreztem, hogy nem is akarják eladni az ingatlanokat.

Ez érdekes, mert eladó ingatlan annyi van. mint égen a csillag. A 2008-as válság nagyon megroggyantotta a spanyol gazdaságot, százezrek hagyták el az országot. Az ingatlanok ára a béka segge alatt volt. Nagyjából 2014-ben kezdődött a lassú emelkedés. .-.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.