2017. február 27., hétfő

USZOD'I BESZÉD

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.02.26.


Beletelt pár órába, talán fél napba is, amíg a magyar média éberebb részeinek tudatáig eljutott a dolog. (Nekem is úgy hívták fel rá a figyelmemet, magamtól nem jutott volna eszembe )

Fürjes Balázs kormánybiztos interjút adott az ATV esti politikai műsorában. A 15. perc tájékán Rónai Egon riporter megkérdezte, mi az oka, hogy a „vizes világbajnokság” színhelyéül felépített Duna Aréna nem is hasonlít a „csilivili tervre” (pontosabban: kettőre), amit a publikumnak bemutattak. Válasz: „Az egy blöff volt.” Majd: „Villámgyorsan elő kellett varázsolni egy látványtervet.” (Amúgy mellesleg ócskán megalázva a látványtervhez nevét adó építészt.) Azt a kérdést, hogy „kinek a számára” kell elővarázsolni, a kormánybiztos úr elsőre mintha nem is értené: „Tessék?”. A riporternek meg kell ismételnie a kérdést, így az alany szerez néhány másodpercet, hogy nekikészüljön a terelő rizsának.

Namost ha milliárdokkal gazdálkodó szervek blöffölhetnek a szuperuszoda tervével, akkor miért ne blöffölhetnének a költségvetéssel? Ha valakit érdekel, hogy az alapkőletételkor becsült 25 milliárd forintos költségvetésből hogyan lehetett az átadás idejére 44 milliárd, íme a magyarázat: az eredeti számítások precíziós hasraütéssel készültek.

Aki építkezett valaha, pontosan tudja, hogy nincs betartható költségvetés, az ember mindig túlszalad, változnak az árak, és ami a monitoron jól fest, azt a valóságban ki kell egészíteni, a megrendelő körülményei megváltoznak, új ötletei támadnak menet közben stb. Épp ezért minden becsületes (és pertől tartó) építkezési vállalkozó időnként leül az ügyféllel, átfutják a tételeket, és ha kell, pótköltségvetést írnak, hogy a plusz munkálatokat a megrendelő számon kérhesse az építőtől, a vállalkozó pedig az árát számon kérhesse a megrendelőn.

De olyan nincs, hogy a kiinduló ajánlatot valaki visszamenőleg blöffnek minősítse. Mondjuk, egy jellegzetes magyar állami beruházás abban is különbözik egy közönséges magánépítkezéstől, hogy miközben a költségek előjelek nélkül csak nőnek és nőnek (mi a frásztól? álnaiv kérdés), a kivitelező ahol tud, spórol az anyagokon és a munkadíjon. És nincs, aki pereljen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.