2017. február 28., kedd

VAN VALAMI BAJUK AZ AMERIKAI ELNÖKKEL?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.26.

Nézem egy ideje ezt az amerikai elnököt. Nem programszerűen, előre megfontolt szándékkal, csak mikor az utamba kerül, a hírcímszavak böngészésekor.

Én nem tudom, mi bajuk van vele. A világsajtónak meg a többi politikusnak (már akinek).
Tökéletesen megfelel a hivatalának. Megtestesíti, megjeleníti azt a képet, viselkedésformát, ami egy amerikai elnöktől elvárható. Végre valaki. Az eddigiek - több kevesebb sikerrel - megpróbáltak úgy tenni, mintha a funkciójuk valami emberszabásút feltételezne. Mintha értelmes cselekvéssor volna kívánatos a munkakör ellátásához, mintha köznapi ésszel követhető volna az amerikai elnöknek nevezett vásári komédiás tevékenysége.
Ez az előző, Obama nevű például a teljes kudarc. Annyira nem volt semmi köze az amerikai elnökség lényegéhez, hogy az már botrányos. Beszélt, mozgott, mosolygott, megpróbált embernek látszani - többször is föltettem magamnak a kérdést, mi szükség van erre? Az intézmény lényege ettől nem változik, legföljebb néhányan elbizonytalanodnak, hogy ez így most micsoda. A magyarországi szájszélnyalogató modortalan kültelki tróger például folyamatos pánikban töltötte magányos óráit, éjszaka izzadtan és sikoltozva hánykolódott, mert úgy látszott, ilyesféleképpen kellene viselkednie egy miniszterelnöknek, akármilyen kicsi is az a szemétdomb, ahol ő kukorékol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.