2017. március 6., hétfő

A BRITEK NYUGTALANUL VÁRJÁK A BREXIT KÖVETKEZMÉNYEIT

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.06.


Theresa May kormánya március folyamán nyújtaná be kilépési kérelmét az Európai Tanácsnak. A belpolitikai viták és a Brexit törvény fölötti kompromisszumra való képtelenség jelentősen megnehezítik a kilépési tárgyalások megkezdését.

Ugyan a brit alsóház előzetesen megszavazta a kormány Brexit-törvényét anélkül, hogy eleget tettek volna az ellenzék módosítási javaslatainak, a munkáspárti többségű Lordok Házában akadályba ütközött a törvényjavaslat. A felsőházi többség egy változtatási kérelemről döntött, amely biztosítaná az EU-polgárok jogait az Egyesült Királyságban, ha az ország kilép az Európai Unióból. A szavazás eredménye nem érte váratlanul May-t, aki kellő magabiztossággal kezelte a helyzetet − főleg azért mert nem valószínű, hogy az alsóház meggondolná magát a törvényjavaslattal kapcsolatosan.

A miniszterelnök már hivatalba lépése előtt azon a szilárd állásponton volt, hogy „eszeveszett ötlet lenne garantálni 3 millió EU–s állampolgár jogait az Egyesült Királyságban, mielőtt nem tennék meg ugyanezt az európai országok a brit állampolgárok jogaival kapcsolatban”. Az ellenzék heves tiltakozásokba kezdett és ízléstelennek nevezte a kormány álláspontját. Szerintük az Egyesült Királyságban élő EU–s állampolgárokat a kormány egyfajta alku–eszközként szeretné felhasználni a kilépési tárgyalások során.

A kormány viszont kellemetlen helyzetbe került, amikor tömegesen vonultak utcára az egészségügyben tervezett megszorítások ellen. A tüntetések azért is sikerültek olyan hevesre, mert a Brexit-kampány során a kilépéspartiak egyik legfőbb érve a Brexit mellett az volt, hogy az Európai Unióból kiváló Egyesült Királyság több pénz költhet majd az amúgy is szorult helyzetben lévő egészségügyre. Továbbá a tüntetők azt is sérelmezték, hogy May kormánya a brit egészségügyben dolgozó EU-s állampolgároknak még nem biztosította jogait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.