2017. március 28., kedd

A JÓTÉKONYKODÁS MELLETT A HAVEROKNAK IS BŐVEN JUT A SZERENCSEJÁTÉKOS TÁMOGATÁSOKBÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.03.28.


Kórházak, iskolák, önkormányzatok és különböző nemes célok támogatásának hátterében fideszes haveri körök is pénzt zsebelnek be a Szerencsejáték Zrt. leányvállalkozása által kiosztható összegből. Végignéztük, hogy tavaly és tavalyelőtt hogyan alakultak a támogatások, amelyek közül most néhány érdekesebbet mutatunk be. Első rész.

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi három éve 2014 a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

2015-ben a Szerencsejáték Zrt. az árbevétel 0,75 százalékát szánja adományozásra és szponzorációra – mint az a cég honlapján olvasható. Hogy 2016-ban ez az arány változott-e, nem tudni, mert erre vonatkozóan nem található információ.

Az Index 2015-ben foglalkozott az állami cég adakozásáról, és a cikkben megemlítették, hogy nem derül ki, milyen szempontok alapján döntik el a Szerencsejátéknál, kinek, mennyit adnak, mert a támogatási szabályzat nem elérhető a honlapon. Nos, a helyzet a mai napig sem változott.

Támogatásra egyébként magánszemélyek nem pályázhatnak; a nonprofit service kft. ad pénzt művészeti, kulturális és sport tevékenységre, illetve szociális célokra. Így tavaly az „Új Színházért” Alapítvány 15 millió forintot kapott a Szerencsejáték Nonprofit Kft.-től, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület pedig 30 millió forintos támogatásban részesült, ugyanúgy, mint 2015-ben.

A BVC Tanácsadó Kft. 2015-ben az állami cégtől 4 millió forinthoz jutott. Abban az évben a társaság árbevétele 4,7 millió forint lett, így annak nagy részét a Szerencsejátéknak köszönhette.

A kft. ellen – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 9 végrehajtás van folyamatban, tulajdonosa Kósa Margó, akinek másik érdekeltsége, a Budavári Consulting Kft. a Prekomment Stratégiai Kft.-vel közösen elnyerte 2014 végén a Várkert Bazár fejlesztésének kommunikációjára kiírt tendert 23,9 millió forintért. A Budavár Consultinggal szemben 3 bírósági végrehajtás folyik és 5 üggyel kapcsolatban kérték a tag vagyoni részesedésének lefoglalását.

A KDNP-hez kötődő Familiare Társadalomszervező Központ, amely a csaladhalo.hu-t adja ki, 2015-ben, 2 millió forintot kapott. Ugyanakkor a birosag.hu oldalon a civil szervezetek nyilvántartásában sem ezzel a névvel, sem az interneten megtalálható adószámmal sem található a szervezet. Cím alapján a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontját dobja ki az internet.
Felhívtuk őket, de semmit sem tudtak a Familiare-ról. Ezek után írtunk a csaladhalo.hu-nak, és kértük, hogy adják meg, hogy a szervezetnél kit, milyen telefonszámon tudunk elérni, de eddig nem reagáltak. A Családháló Alapítvány is szerepel egyébként a támogatottak között, 2015-ben 8 millió forintot kaptak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.