2017. március 8., szerda

A KÜLFÖLDI LAPOK FELHÁBORODVA ÍRNAK ORBÁNRÓL: KÉT LÁBBAL TIPORJA AZ EMBERI JOGOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.08.


Die Welt

Az osztrák kancellár egy nappal az uniós csúcs előtt felvetette, hogy
korlátozni kellene a kelet-közép-európai államoknak szánt pénzügyi támogatásokat, ha azok következetesen kivonják magukat a migrációs kérdés megoldásából.

Az újságnak adott nyilatkozatban Kern kiemelte: az alapokat igazságosabban kellene elosztani, mert jó volna, ha a jövőben nem kaphatnának milliárdokat olyanok, akik elutasítják a menekültek befogadását és a szomszédok rovására adócsökkentési versenybe kezdenek. Mint mondta, egyesek szolidaritást várnak a többiektől, pl. a gazdasági fejlődéshez és a biztonsághoz, ám a maguk részéről más területeken hallani sem akarnak a megértésről. Márpedig az ilyesfajta szelektív felfogásra a közösségi pénzek ennek megfelelő elosztásával kellene reagálni a következő pénzügyi ciklusban – emelte ki a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy senkit sem fenyeget, csupán rámutat az összefüggésekre. Ezzel együtt megjegyezte, hogy Németország, illetve Ausztria számára nem lesz könnyű milliárdokat átutalni az EU költségvetésébe, ha nem történik semmi a bérdömping, illetve a migránsok igazságos elosztása ügyében. Az összefoglaló hozzáfűzi, hogy Magyarország az idén 9 %-ra akarja mérsékelni a nagy cégek nyereségadóját, mert ily módon is sok külföldi vállalkozást szeretne magyar földre csábítani. Csakhogy az igen érzékenyen érinti az osztrák államot, amely tisztességes adóversenyt sürget.

New York Times

Éles fényben mutatkozott meg, hogy Európa milyen kedvezőtlenül viszonyul a bevándorláshoz, amikor a magyar parlament engedélyezte, hogy őrzött táborokban tartsák a menedékkérőket a déli határon.
Emberi jogi szervezetek, köztük az ENSZ Menekültügyi Szervezete szerint a döntés sérti a nemzetközi jogot.

Orbán ezzel szemben azzal érvelt, hogy a lépés segít megvédeni az uniót is, erős elrettentő hatást fejt ki a migrációval szemben, amely szerinte a terrorizmus trójai falova. Az UNHCR úgy reagált, hogy Magyarországnak kötelessége kevésbé súlyos kényszerítő intézkedéseket fontolóra venni. A lap hozzáteszi, hogy Orbán migránsellenes retorikája a jelek szerint részben a politikai hatáskeltést szolgálja. Hiszen csak viszonylag kevés menedékkérő akar az országban maradni, a nagy többség próbál eljutni oda, ahol szívesebben látják őket. Gárdos Tódor az Amnesty International londoni irodájától azt mondja, hogy az Országgyűlés határozata sérti az uniós szabályozást, mivel senkit sem lehet őrizetbe venni csak azért, mert menedékért folyamodott. Ugyanakkor Európa küszködik a populista hullámmal, így más államok is igyekeznek elriasztani a bevándorlókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.